Странни формирования на повърхността на Плутон, каквито не са наблюдавани

...
Странни формирования на повърхността на Плутон, каквито не са наблюдавани
Коментари Харесай

На Плутон са забелязани следи от ледени вулкани

Странни формирования на повърхността на Плутон, каквито не са следени до момента в Слънчевата система, сочат, че ледените вулкани са били дейни до релативно скоро на планетата-джудже, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на резултати от проучване, оповестени в " Нейчър комюникейшънс ".

Анализ на фотосите от сондата на НАСА " Нови хоризонти " сочи, че вътрешната температура на Плутон е останала по-висока, в сравнение с се смяташе преди, за задоволително дълго време, с цел да бъде вероятен този феномен.

Вместо да бълват лава, ледените вулкани отделят " гъста влажна примес от вода и лед, а евентуално даже и твърди съставни елементи като при ледниците " на Земята, сподели за Агенция Франс Прес Келси Сингър, планетолог в Югозападния проучвателен институт в Колорадо, съавтор на проучването.

" Знаем за съществуването на ледени вулкани на няколко луни в Слънчевата система като Тритон. Но тези на Плутон " наподобяват друго от всичко, което сме следили до момента ", прибавя тя.

Това изобретение е " доста значимо ", сподели пред организацията Линай Куик, експерт по криовулканизъм в галактическия център " Годар " на НАСА. " То указва, че дребни галактически тела като Плутон, изгубило множеството от вътрешната си топлота от дълго време, съумява да запази задоволително сила за геологична интензивност ", сподели Куик. " Това може да ни разреши да създадем преоценка на вероятността за предпазване на вода в дребни ледени светове надалеч от Слънцето ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР