Страница в социалните мрежи твърди, че българи и "македонци с

...
Страница в социалните мрежи твърди, че българи и "македонци с
Коментари Харесай

Кое е вярното: Бие ли се македоно-български батальон в Украйна

Страница в обществените мрежи твърди, че българи и "македонци с българско съзнание " се бият като общ батальон от доброволци на страната на Украйна. Една история за това какъв брой елементарно се основават подправените вести и какъв брой бързо оживяват "алтернативните обстоятелства ".

Звучи екзотично: българи и македонци с българско съзнание се бият един до друг в Украйна. Целта им: да оказват помощ на украинската войска да отблъсне съветската военна експанзия. Или най-малко по този начин написа в страницата им във Facebook.

В средата на март в обществената мрежа се появи информация за македоно-български батальон, който събира доброволци, искащи да се причислят към задграничните сили в поддръжка на Украйна. На фотосите, оповестени във Facebook, се виждат добре въоръжени мъже в камуфлажно облекло, които развяват българското знаме, организират "учения с дронове " или си почиват след "успешна разследваща задача ".

Няколко седмици по-късно обаче министърът на защитата Драгомир Заков заяви, че фотосите на хипотетични военни тренировки на българска територия в действителност са подправени, а задачата на изявленията е да основат напрежение в обществото.

Въпреки това от думите на Заков не стана ясно дали подобен батальон работи на територията на Украйна, а единствено това, че фотосите са подправени. Така след това в някои български медии се появиха публикации и изявленията, в които анонимни "членове на военната група " описват за задачата си и приканват за дарения.

Бие ли се македоно-български батальон в Украйна? Свободна Европа ревизира обстоятелствата.
"Съвкупност на патриоти "
До момента няма публична информация нито от българските, нито от украинските институции за броя на българите, които се борят във войната в Украйна. Според източници, с които Свободна Европа беседва, сред 10 и 100 български жители са се присъединили под една или друга форма към Чуждестранния легион. Тези данни обаче не могат да бъдат доказани.

Facebook "Македоно-български задграничен батальон "Тодор Александров " в Украйна " беше основана в средата на март. В описанието ѝ написа, че батальонът съставлява "съвкупност на патриоти от Р. България и Р. С. Македония , подготвени да защитят свободата и международния мир ". Според текста към фотография от края на март групата се намира в Украйна.

Голяма част от постовете в страницата са двуезични - както на български, по този начин и на македонски, а фотографията на профила е в алено и черно - цветовете на историческата Вътрешна македонска революционна организация (ВМРО).

В отговор на въпроси на Свободна Европа, изпратени във Facebook, админите на страницата настояват, че в батальона членуват към 80 военни, служили до момента в западни армии, измежду които "българи, македонски българи и етнически българи от Украйна ".

В своите изявления те приканват всички искащи, които имат "военен опит ", да се причислят към тях, като също по този начин разказват от какво се нуждаят, ако някой има опция да помогне с подаяние - каски, бронежилетки, принадлежности за нощно и термално виждане, дронове и други.

​Според публично изказване на министъра на защитата Драгомир Заков при тези изявления става въпрос за "въвеждане в илюзия и операции на публичното мнение, както и генериране на в допълнение напрежение ".

"Снимките, оповестени на страницата на Facebook групата "Македоно-български задграничен батальон "Тодор Александров " са подправени ", сподели Заков в отговор на депутатско запитване още през април.

"Основната фотография е обработен фотос на хипотетични доброволци от Беларус, като флагът от истинския кадър е отстранен и е прибавен българският. Снимките, които демонстрират хипотетични тренировки на наша територия, също са манипулирани ", сподели още той.

Той обаче не даде изрично разяснение дали единствено фотосите в страницата са подправени или целият батальон е небивалица. Заков не разяснява и кой стои зад фалшификацията.

Така през последните няколко седмици в издания като "168 часа ", "Телеграф ", "БЛИЦ " се появиха публикации за "македоно-българския батальон ", а страницата му във Facebook не беше свалена и продължава да разгласява нови материали.
Откъде са фотосите?
Свободна Европа направи своя инспекция на фотосите, поместени от въпросната група в обществените мрежи. Тя сподели, че съвсем всички изображенията са остарели, взети са от други уеб сайтове или непознати изявления в обществените мрежи. Ето и няколко образеца.

Проверка в Гугъл посредством опцията за търсене на изображение удостоверява, че фотографията, упомената от Драгомир Заков, в действителност демонстрира не български или македонски доброволци, а беларуски.

"Добра вечер, ние сме в Украйна! Поздрави от нас и нашите грузински и украински братя! ", гласи текстът към обработената фотография, оповестена на 24 март.

На истинската фотография се вижда знамето на Беларус и това на анархистка група. Изображението е оповестено в на беларуски доброволец на 23 март, ден преди да се появи в страницата на "македоно-българския батальон ".

Друга фотография, оповестена на 16 май, демонстрира бойци от Доброволческия украински корпус на националистическия "Правий бранш ", които дават клетва за честност към украинския народ, с цел да се причислят към украинската войска.

Оригиналните фрагменти са снимани най-малко два дни преди да бъдат добавени към поста на "македоно-българския батальон ".

Прави усещане, че админите на "македоно-българската " страница са се възползвали от съвпадението в цветовете на знамената на "Правий бранш " и историческото Вътрешна македонска революционна организация - и двете двуцветни в алено и черно.

Страницата на "Македоно-българския батальон " употребява също по този начин и изображения, които нямат нищо общо с войната в Украйна. Снимките на дронове, да вземем за пример, за които от страницата настояват, че са изпратени от донор, могат да бъдат открити в разнообразни уеб сайтове за продажба на такова съоръжение, като и.

Снимките на подредени един до различен български и македонски паспорти пък се появяват в няколко публикации на македонски медии още през и.

Друга фотография, оповестена на 25 март, демонстрира човек във военна униформа и нашивки с украинското и българското знаме. Тя съответствува с изображения, оповестени на 15 март в профила на Иван Белишки във Facebook, като в профила на "батальона " неговото лице е прикрито.
 Случайно ли е съвпадението?
Свободна Европа се свърза с военни специалисти, с цел да потърси оценката им за въпросната Facebook страница. Според тях съвпадението в употребяваните фотоси не е инцидентно. На това мнение е и Краси Панчев, който от 14 години работи като контрактор към частна военна компания.

През март Панчев и други негови сътрудници се разпознават на фотография, оповестена на страницата "Македоно-български батальон "Тодор Александров " в Украйна ". Изображението е употребявано без тяхно разрешение и не е правено в Украйна, макар че в текста към него се твърди тъкмо това.

Панчев е вторият отдясно наляво, а фотографията е правена в отделение на Специалните сили в Пловдив.

По думите на Панчев, откакто са провели свое вътрешно следствие, хора от контракторските среди са открили, че зад страницата във Facebook стои 22-годишният Иван Белишки, чиято фотография със прикрито лице е оповестена в края на март.

Белишки е наследник на кмета на Панагюрище Никола Белишки и има няколко ареста и обвинявания, в това число за противозаконна търговия с антики. Белишки-син беше индивидът, който преди няколко месеца възпламени съветско знаме по време на митинг в взаимност с Украйна.

"Това е някаква негова измислица ", сподели Панчев за така наречен "македоно-български батальон ". "Абсолютно няма нищо такова, не съществува ", добави той.

По думите на Панчев, откакто той и сътрудниците му са попаднали на личната си фотография, те са се свързали с Иван Белишки и са поискали тя да бъде свалена от страницата. Впоследствие тя е била отстранена.

По думите на Панчев той самият няма информация дали и други хора вземат участие в основаването на страницата, само че фактът, че откакто се свързват с Белишки, фотографията изчезва, ясно сочи, че той по някакъв метод взе участие в заблудата.

"Ако не беше той админът, нямаше да има опцията да я махне ", уточни Панчев.
Изводът: Македоно-български батальон в Украйна няма
Свободна Европа се свърза и с Иван Белишки, който сподели, че и съгласно него подобен батальон не съществува, само че отхвърли той самият да стои зад фалшификацията.

"Нямам безусловно нищо общо с това ", сподели Белишки. "Подобни изказвания са несериозни по мой адрес и ще искам, в случай че някой ги твърди, да бъде представен, с цел да мога да го подведа под отговорност ", добави той.

Свободна Европа попита Министерството на защитата дали има информация кой стои зад подвеждащата Facebook страница, само че оттова дадоха отговор, че не могат да споделят повече от към този момент казаното в отговора на министър Заков пред Народното събрание.

Обърнахме се и към министерството на вътрешните работи, откъдето отхвърлиха да разясняват дали има подадени сигнали или инспекция по случая.

"Със сигурност, в случай че такава информация публично е изнесена, са подхванати някакви дейности ", дадоха отговор оттова.

Категоричният извод е, че "македоно-български батальон " в Украйна няма. Целта на фалшификацията обаче остава неразбираема. По думите на министъра на защитата пред Народното събрание през април, тя цели да сътвори напрежение в обществото и да популяризира дезинформация.

Към момента няма държавна институция, която да приема или да ревизира сигнали за подвеждаща информация в обществените мрежи. Предстои в бъдеще такова звено да проработи в Министерството на електронното ръководство (МЕУ), само че се чака то да има единствено аналитични функционалности.

Свободна Европа изпрати питане до МЕУ за повече информация За евентуалните случаи, с които ще се занимава звеното, само че не получи отговор до публицистичното довеждане докрай на публикацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР