Страните в ЕС вече получават до 22% от цялата си

...
Страните в ЕС вече получават до 22% от цялата си
Коментари Харесай

Делът на електроенергията от вятър и слънце достигна рекордните 12%


Страните в Европейски Съюз към този момент получават до 22% от цялата си електрическа енергия от вятърни и слънчеви електроцентрали (снимка: CC0 Public Domain)

Миналата година беляза рекордни равнища в каузи на електрическата енергия, генерирана от слънчеви и вятърни паркове. Ако през 2021 година този дял беше 10%, то към края на 2022 година се усили до 12% в световен мащаб, съгласно отчет на Ember.

Делът на електрическата енергия, генерирана от изкопаеми източници, ще доближи исторически най-много тази година и ще стартира да понижава в бъдеще, сочи експертната прогноза. Статистиката на Ember включва данни за потреблението на сила от 78 страни, покриващи 93% от международния пазар.

Слънчевите електроцентрали са най-активно развиващият се сегмент от енергийния бранш за осемнадесета поредна година, като през 2022-а са добавили 24% или 245 TWh. Това би било задоволително, с цел да зарежда цяла Южна Африка.

Вятърните паркове, въпреки това, прибавят 17% или 312 TWh генериран потенциал през предходната година – задоволително, с цел да зарежда съвсем цялото Обединено кралство.

Над 60 страни, включени в статистиката, получават повече от 10% от електрическата енергия си от вятърни и слънчеви централи. Ако вземем поради нуклеарните енергийни уреди, които специалистите на Ember също класифицират като екологични, то делът на тези източници през 2022 година доближава рекордните 39% в международен мащаб.
още по темата
В същото време страните от Европейски Съюз получават до 22% от цялата си електрическа енергия от вятърни и слънчеви централи, само че във връзка с вятърната сила изостават малко от международните темпове.

Китай е мотор на прехода към слънчева и вятърна сила през предходната година, само че също по този начин е и най-активният консуматор на електрическа енергия, генерирана от изгаряне на въглища. Като цяло този тип изкопаеми горива остава най-популярният, като заема 36% от световната енергийна система.

Ръстът в търсенето на електрическа енергия през предходната година доближи 80% и на този декор напредъкът на въглищните електроцентрали с 1,1% не наподобява забележителен, защото различните източници се развиват по-активно. Производството на електрическа енергия от природен газ спадна с 0,2% предходната година, само че целият енергиен бранш въпреки всичко усили своите въглеродни излъчвания с 1,3% до рекордно високо равнище.

Експертите чакат до края на актуалната година производството на електрическа енергия от изкопаеми горива да намалее с 0,3%, започвайки наклонност към по-нататъшно понижаване.

Прогнозите сочат, че енергийният бранш първи ще премине към въглеродна индиферентност още през 2040 година. Пълна въглеродна индиферентност на всички браншове от международната стопанска система се чака до 2050 година

Сега главният размер на излъчванията на въглероден диоксид идва точно от обекти на световната енергийна система. До 2040 година вятърните и слънчеви електроцентрали ще би трябвало да генерират до 41% от цялата електрическа енергия в света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР