Страните от Югоизточна Европа са изправени пред сериозни предизвикателства, които

...
Страните от Югоизточна Европа са изправени пред сериозни предизвикателства, които
Коментари Харесай

Министър Петкова с гръмка икономическа новина за България

Страните от Югоизточна Европа са изправени пред съществени провокации, които изискват строителството на нисковъглеродни базови мощности поради битката с климатичните промени и възходящото търсене на електрическа енергия. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща на върха, отдадена на енергийната сигурност в района, която се организира в Белград. Като допустимо решение на казуса тя дефинира плана за създаване на АЕЦ "Белене ".

Енергийният министър уточни, че планът за нова нуклеарна мощ може да играе основна роля за енергийната сигурност в района, както и за повишение на конкурентоспособността и икономическото му развиване. Тя акцентира, че преходът към нисковъглеродна стопанска система би трябвало да бъде равномерен и да бъдат регистрирани националните специфики на страните членки, както и правото им сами да дефинират своя енергиен микс.

Петкова подсети и че постигането на енергийна сигурност в района на Западните Балкани е бил един от главните акценти по време на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Според нея, с цел да се реализира тази цел, е належащо да се построи изчезналата инфраструктура, както в областта на природния газ, по този начин и в региона на електроенергетиката. В тази връзка Петкова срещна участниците с разработваната от българската страна идея за създаване на европейски газоразпределителен център "Балкан ".

Създаването на газов хъб планува посредством създаване на нужната газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в района, а посредством тях - и със страните от Централна и Западна Европа, изясни министърът.

Относно газовата връзка България-Сърбия Петкова уточни, че планът е включен от Европейска комисия в листата с планове от общ интерес на Европейски Съюз. Българският министър напомни също, че на 22 май бе даден старт на построяването на интерконектора сред Гърция и България. Тя заяви и желанието на българската страна да взе участие като акционер в терминала за полутечен природен газ край Александруполис.

По нейни думи сполучливата реализация на тези газови планове още към 2020 година ще обезпечи диверсификация и сигурност на енергийните доставки за България и за района на Югоизточна Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР