Страните от Вишеградската четворка, които имат твърд подход към проблема

...
Страните от Вишеградската четворка, които имат твърд подход към проблема
Коментари Харесай

Страните от Вишеградската четворка бойкотират минисрещата на върха за миграцията

Страните от Вишеградската четворка, които имат корав метод към казуса с имиграцията, оповестиха през днешния ден, че изключват разновидността да вземат участие в европейската минисреща на върха в неделя в Брюксел, съобщи Франс прес.
Премиерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, които разговаряха в Будапеща с австрийския канцлер Себастиан Курц, оспориха законността на минифорума на върха. В него по покана на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вземат участие 10 страни членки на Европейски Съюз - Франция, Германия, Италия, Гърция, България, Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия, отбелязва Франс прес.

Според унгарския министър председател Виктор Орбан ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск е този, който дава отговор за организирането на срещи на върха в съюза, а не Европейската комисия. "Ние разбрахме, че ще има минисреща на върха, само че ние няма да участваме, тъй като това опонира на нормалните практики на Европейски Съюз ", сподели Орбан.

"Минисрещата на върха в неделя е неприемлива и ние няма да участваме. Те желаят да претоплят едно минало предложение, което към този момент отхвърлихме ", добави полският министър председател Матеуш Моравецки, имайки поради, че ще се разисква тематиката за преразпределянето на мигранти в съюза. Полският министър председател напомни, че Вишеградската група не поддържа програмата за релокация на мигранти в Европейски Съюз, съобщи ТАСС. Той сподели, че Полша и останалите от групата не са в клуба на страните, поддържащи сходна стратегия и нямат желание да се причисляват към него.

Срещата в Брюксел е свикана в миг, в който в Германия канцлерът Ангела Меркел е притискана от баварските си съдружници от Християнсоциалния съюз да реализира в Европейски Съюз сгъстяване на европейските правила и практики по миграционните въпроси, отбелязва Франс прес. За образуване на срещата в неделя е настояла точно Меркeл, съобщи Ройтерс.
Разбираме, че някои страни имат вътрешнополитически компликации, само че това не трябва да води до взимане на прибързани решения за цяла Европа, сподели Орбан.

Той съобщи, че страните от Вишеградската четворка и Австрия са се договорили да работят за подсилване на отбраната на външните граници на Европейски Съюз. Постигнато е и единодушие, че разграничаването на мигрантите на стопански мигранти и бежанци би трябвало да става отвън рамките на съюза.
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш сподели, че европейската гранична организация Фронтекс би трябвало да бъде доста укрепена и подсилена, съобщи Ройтерс. Бабиш сподели, че е склонен с мнението на Меркел по този въпрос и че чиновниците на Фронтекс би трябвало да бъдат увеличени до 10 000 души.

Европейски Съюз би трябвало да подсигурява сигурността на своите външни граници, тъй че Европа да може да продължи да съществува без вътрешни бариери, съобщи Курц, съобщи ТАСС.

Австрийският министър председател сподели, че преди страната му да стане ротационен ръководител на Европейски Съюз от 1 юли той води договаряния с всички страни членки, с цел да разбере по-добре техните позиции. "По време на председателството ние ще отделяме внимание на тематиката за сигурността и желаеме да работим за основаването на един Европейски Съюз, който е кадърен да се пази. Тоест, ние се фокусираме върху политиката на сигурността и защитата, на битката с противозаконната миграция. Мисля, че не е нужно повече да продължаваме разногласието за разпределянето на бежанците, а да помислим за това да защитим дружно нашите външни граници. Ако можем да подсигуряваме надеждни външни граници, тогава нашата цел - Европа без вътрешни граници - може да остане действителност ", сподели Курц.

Той също прикани за увеличение на личния състав на Фронтекс, само че и за нови пълномощия на тази европейска работа. Според него Фронтекс би трябвало да не разрешава на лодките с мигранти да потеглят към Европа, би трябвало да се бори с трафикантите в трети страни и по едно и също време с това да развива активността по оказването на помощ на място, тъй като единствено по този начин ще бъдат подкрепени тези, мъже, дами и деца, които най-вече се нуждаят от това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР