Страните от НАТО запазват доминиращата си позиция на световния оръжеен

...
Страните от НАТО запазват доминиращата си позиция на световния оръжеен
Коментари Харесай

Как Русия може да изтласка НАТО на оръжейния пазар

Страните от НАТО резервират преобладаващата си позиция на международния оръжеен пазар. И до момента в който Русия си обезпечи второ място сред Съединени американски щати и Франция, пазарният дял на Москва непрестанно понижава. Каква е повода за такова стесняване, по какъв начин Русия може да изтласка съперниците от страните от НАТО и за какво Москва би трябвало да мисли освен за износа на оръжие, само че и за вноса?

В понеделник Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ) разгласява нов отчет за международния експорт на оръжие. От документа следва, че Съединени американски щати съумяват да усилят своя дял на оръжейния пазар, оставайки абсолютно преди всичко. Русия, в противен случай, свива каузи си, оставайки на второ място.

Изследователите съпоставят представянето на двете страни за два интервала: през 2013-2017 година и през 2018-2022 година През този интервал Съединени американски щати усилиха износа на оръжия от 33% на 40%, до момента в който продажбите за Русия понижиха от 22% на 16%. Индия, Китай и Египет са измежду главните купувачи на съветска военна продукция.

В същото време Франция, която е на трето място, усили пазарния си дял от 7% на 11%. По-конкретно, Париж избутва Москва в Индия, само че към момента не е надвил. „ Тенденцията евентуално ще продължи, защото до края на предходната година Франция имаше доста повече чакащи поръчки за експорт на оръжия, в сравнение с Русия “, сподели Питър Веземан, старши откривател в програмата за трансфер на оръжия на СИПРИ.

Като цяло общото равнище на износа на оръжия за отчетния интервал понижава с 5,1%. „ Но все пак доставките за Европа са нарастнали внезапно заради напрежението сред Русия и множеството други европейски страни “, сподели Веземан. Той също по този начин предвижда по-нататъшен спад на съветския експорт, защото Москва ще даде приоритет на насищането на съветските въоръжени сили с оръжие. В същото време Украйна излезе на трето място измежду вносителите (след Катар и Индия).

На този декор Съединени американски щати освен остават водач в износа на оръжия, само че и развиват военно-техническо съдействие с други западни страни. И по този начин, единствено сред Съединени американски щати и Франция - първо и трето място в рейтинга на СИПРИ - има повече от 300 съглашения за продан на данни. Сред тях има информация за керамична ризница, комутационни технологии, електронни оръжия, транспортни роботи, химически детектори, самонасочващи се противоракети, пишат анализаторите.

Освен това взаимните планове на Франция и Съединени американски щати включват отбранителната компания „ Талес-Рейтеон “, която създава и създава системи за Противовъздушна отбрана, както и системи за командване и надзор на въздушни интервенции и наземни радари. Друго взаимно дружество, ЦФМ, създава авиационни мотори от ново потомство. „ Софрадир Груп “, дъщерно сдружение на френската „ Софрадир “ работи на американския защитителен пазар и създава инфрачервени детектори, мотори и модули.

Друга значима страна за Съединени американски щати е Норвегия. По-конкретно, Вашингтон и Осло управляват плана ТОР-ЕР за взаимно създаване на хиперзвукови и високоскоростни оръжия с огромен обхват, както и самолети. И дружно с Италия, Щатите сътвориха в края на 90-те години и към момента създават тактическия военнотранспортен аероплан „ Аления “ Ц-27 „ Спартан “. Успоредно с това Съединени американски щати, взаимно с Германия, създадоха системата за противовъздушна защита МЕАДС.

Друг ослепителен образец за съдействие е самолетостроенето. Например, многоцелевият изтребител „ Юрофайтър Тайфун “ се създава от тръст, който включва компании от Германия, Англия, Испания и Франция. Същият консорциум създава мотори за него.

Така, съгласно специалистите, опитът на Съединени американски щати и други страни от НАТО сочи любопитен факт: даже такива мощни играчи на оръжейния пазар като Съединени американски щати и Франция не поемат по пътя на военно-техническата автаркия. Напротив, те избраха пътя на съдействие, като по този метод понижиха ресурсната и бюджетната тежест върху своя военно-промишлен комплекс. И Москва евентуално би трябвало да прегледа по-отблизо този опит.

„ Крайно време е Русия да стартира да построява взаимни разработки и произвеждане на оръжия с други страни. Днес няма нито една страна, която да създава сама цялата гама оръжия “, изясни военният посланик Александър Артамонов. „ В противоположен случай „ какавидирането “ на военно-промишления комплекс в една страна води до постепенно рационализиране на нови типове съоръжение до мечтаното равнище. Например Съединени американски щати имат проблеми с галактическите задвижващи системи, хиперзвукът и бойните лазери са едва развити. Но те вземат решение тези проблеми в съдействие с други страни “, припомня събеседникът. „ Съответно Русия може да се занимава с произвеждане на дронове дружно с Иран. Имат страхотна линия „ Шахид “. Северна Корея разполага с отлична далекобойна артилерия. Защо не поемем по пътя на съдействие с тези страни, в случай, че те са другарски настроени към нас? “ пита дипломатът.

„ Да, имаме сполучлив опит в съдействието с Индия. Заедно разработихме свръхзвукова противокорабна ракета „ Брамос “. Това е добър резултат, само че може да бъде още по-добър. Индия има доста умни програмисти и добра индустриална база за произвеждане на военни чипове. Без цифрови технологии производството на оръжия през днешния ден е невероятно. Съответно е допустимо да работим с Ню Делхи в тази област “, сподели източникът.

Експертите напомнят още, че даже Съюз на съветските социалистически републики не е имал самодостатъчност по въпроса за производството на оръжие. „ В рамките на СИФ имаше ясно разделяне на труда. Съюз на съветските социалистически републики, несъмнено, създава лъвския къс от технологиите. Но цели класове произвеждане на съоръжение и муниции бяха трансферирани на нашите съдружници “, подсети Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към ВШИ.

„ Например, Полша работеше върху спомагателни кораби за флота. Чехословакия достави на Съюз на съветските социалистически републики учебно-бойни самолети Л-39. Германска демократична република и Унгария помагаха по някакъв метод. Този метод беше верен и нужен, защото нито една страна в света не е в положение да откри производството на целия набор оръжия “, отбелязва специалистът.

„ За страдание Русия към момента не е преодоляла това, което може да се назова „ механически шовинизъм “. Същото важи и за Китай по доста способи. По някаква причина Москва и Пекин взеха решение, че обръщането към импорт във военната сфера е нещо неблагородно и срамно. Всички покупки в чужбина постоянно се правят с огромни компликации. Ние безусловно се прекръстваме и това ни основава проблеми “, акцентира събеседникът.

„ Например, преди 10 години можехме да закупим лицензи от КНР за основаването на БПЛА. Досега ще имаме обичайно локализирано произвеждане, което ще улесни решаването на цялостен набор от задания в границите на СВО. Вместо това Москва се опита да изобрети колелото и отдели доста време за това какво може да се купи от другарска страна “, акцентира Кашин.

„ И в този момент преимуществото на НАТО е, че Алиансът не позволява сходно развиване на събитията. Страните от блока извършват огромни стратегии, в които разделянето на труда се е трансформирало в нужна норма. Подчертавам, че съдействието сред Съединени американски щати и съдружниците се реализира освен в производството на съоръжение, само че и в региона на научноизследователската и развойна активност “, показва специалистът.

„ Сега Западът сътвори мощна регулаторна рамка, която контролира взаимоотношението сред страните. Тя е изграждана в продължение на десетилетия и обгръща всички механизми за трансфер на технологии и обезпечаване на тяхната секретност. Те ясно разписват отговорността на страните за несъблюдение на отговорностите “, споделя събеседникът. „ Освен това нашите съперници съумяха да основат висококачествена система за взаимоотношение, в границите на която се регистрират мощните страни на страните сътрудници. Всички вземат участие: и европейските страни, и Израел, и Япония. Както разбирате, нито Вашингтон, нито Лондон, нито Токио биха постигнали такива резултати поотделно “, прецизира Кашин.

„ По принцип Русия и Китай могат да станат „ ядрото “ на процесите на реагиране. В работата би трябвало да се включат и други страни, демонстриращи положителни достижения в региона на военното произвеждане: Иран, Северна Корея, Беларус и редица други страни. Обединяването на напъните на изброените страни би разрешило да се сътвори добра база, способна да устои на Запада “, акцентира събеседникът.

„ Също по този начин при взаимни разработки е значимо да се вземе поради погледът извън. Москва, Пекин и Техеран имат разнообразни инженерни школи. Всяка от тях е неповторима и истинска, само че дружно те са в положение да основат в действителност невероятни устройства “, твърди специалистът.

„ В допълнение към БПЛА, коства си да се обърне внимание на тези типове съоръжение, в производството на които нашите сътрудници съумяват. Китай, заради напрежението към Тайван, интензивно развива потенциала на флота. На доктрина десантните кораби на Китай могат да съставляват интерес и за съветския флот. Ако сътрудникът работи по подсилване на флота, за какво не се включим в този развой? добави риторично Кашин.

„ Ще отбележа и региона на научноизследователската и развойна активност: актуалната военна мощ е длъжна да влага в създаването на футуристични типове съоръжение, както и да работи за възстановяване на хиперзвука. Съвместната работа на учените в тази посока ще разреши, първо, да се основат по-модерни решения и, второ, просто ще понижи разноските на актьорите. Сътрудничеството е от изгода за всички “, обобщава Кашин.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР