Страните от НАТО разработват план за разполагане на военни формирования,

...
Страните от НАТО разработват план за разполагане на военни формирования,
Коментари Харесай

Кавказката операция. Западът готви втори фронт срещу Русия

Страните от НАТО създават проект за разполагане на военни формирования, снабдени с тежка техника, в Грузия. Официално Тбилиси към момента е неутрално във връзка с Русия, само че Съединени американски щати и Европейски Съюз се надяват да привлекат грузинците на своя страна. Ако това се случи, Москва ще има съществени проблеми по южните граници, предизвестяват специалисти. Ще решат ли управляващите на кавказката република да изострят ситуацията?

Лошо държание

На двуседмичното обучение „ Достоен сътрудник 2022 “ в Грузия европейците отработиха прехвърлянето на тежка военна техника на НАТО, заяви Денис Гончар, шеф на Четвърто ръководство на страните от Оперативно-наблюдателно дело на съветското външно министерство. Частите дойдоха в Южен Кавказ по сухопътен път през Турция. Дипломатът счита, че Тбилиси се въвлича в Северноатлантическия алианс и се помпа с съвременни оръжия. Според него това е предизвикателство освен за Москва, само че и за цялата система за сигурност в района.

Маневрите се организираха в Грузия за шести път. Тяхната цел е да покачат оперативната съгласуемост сред войските на кавказката република, НАТО и съдружниците. През 2022 година в маневрите за първи път участваха Япония и Швеция, също така бяха показани въоръжените сили на Азербайджан, Босна и Херцеговина. Общо участваха близо 2500 военни. Предполага се, че това би трябвало да укрепи стабилността в района.

През юни министър председателят Ираклий Гарибашвили разгласи, че страната му има намерение да се причисли към НАТО след разрешаване на териториалните проблеми. Както е известно, грузинските управляващи не управляват Абхазия и Южна Осетия, чиято самостоятелност беше приета от Москва през 2008 година След това Грузия скъса дипломатическите връзки с Русия.

Тбилиси обаче не стигна по-далеч от това. През 2013 година Михаил Саакашвили, главният последовател на доближаването със Запада и враждата с Кремъл, загуби президентските избори и избяга в чужбина. Оттогава неговото " Единно национално придвижване " е в съпротива. Управляващата партия „ Грузинска фантазия “, учредена от един от най-богатите хора в страната Бидзина Иванишвили, построява прагматична външна политика: републиката търгува със северния си комшия, не пречи на преноса на артикули за Армения и приема съветски туристи.

" Предатели " и популисти

Опозицията счита сходно държание за изменничество на националните ползи. След началото на спецоперацията в Украйна Киев стартира интензивно да поддържа грузинските „ несъгласни “, защото формален Тбилиси не наложи антируски наказания. Онзи ден депутатът от Върховната Рада Фьодор Вениславски съобщи, че грузинците би трябвало „ да подхващат съответни стъпки за освобождението на Абхазия и Южна Осетия “. Същите мисли показаха и ръководителят на Съвета за национална сигурност и защита Алексей Данилов и съветниците в канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк и Алексей Арестович.

Ираклий Кобахидзе, ръководител на „ Грузинска фантазия “ и началник на Народното събрание на републиката, преглежда тези апели като опит за отваряне на втори фронт против Русия. И предложи да се направи референдум по този въпрос - както реши народът, по този начин да бъде. В същото време той акцентира, че грузинските управляващи не желаят да враждуват с Москва.

Опозиционерите, осъзнавайки, че болшинството от жителите в никакъв случай няма да се съгласят с оповестяване на война, упрекнаха главата на „ Грузинска фантазия “, че пази ползите на Русия и сплашва популацията. " Това е информативен тероризъм! Саботаж против личния народ! Кобахидзе накърнява суверенитета и независимостта на страната ", възмущават се идейните наследници на Саакашвили.

Междувременно налагането на антируските наказания може съществено да попречи на икономическия напредък на Грузия. Благодарение на обстоятелството, че грузинците приютиха десетки хиляди руснаци и техния бизнес, а също по този начин се трансфораха в прозорец за успореден импорт, Брутният вътрешен продукт на страната се усили с 10,3 % за седем месеца на 2022 година През същия интервал, съгласно Централната банка на Грузия, 25,7 милиона $ са преведени в Русия от Грузия и повече от 850 милиона от Русия в Грузия.

Преврат по график

Киев и неговите съдружници по какъв начин ли не убедиха Тбилиси да премине на тяхна страна. Молдова и Украйна бяха оповестени за претенденти за участие в Европейски Съюз, до момента в който на Грузия просто беше разгласен лист с нереални предварителни условия. В същото време съперниците на " Грузинската фантазия " в края на август дадоха обещание да провеждат държавен прелом, който нарекоха " гореща есен ". През пролетта опозицията беседва с американския политически съветник Питър Акерман, който даде съвет за ненасилствено завладяване на властта.

Вярно, грузинските медии се съмняват, че в обозримо бъдеще някой може да бъде свален от власт. Докато доста хора обичат да стачкуват, ще бъде мъчно да се събере сериозна маса от хора. Дори държавното управление да се валя на пътя, сегашната съпротива няма да може да го вдигне, майтапят се локални издания.

Въпреки това Грузия е обвързвана с Русия единствено стопански. Политически тя от дълго време е обърнала взор към Запада и желае да стане част от него. А Съединени американски щати и Европейски Съюз имат съществени проекти за Тбилиси. „ Те, дружно с грузинските реваншисти, оказаха мощен напън върху управлението на републиката да се откаже от неутралитета си и да стартира да клати обстановката в Южен Кавказ. Ако Грузия блокира комерсиалния път от Русия към Армения и стартира да нанася удари по Абхазия и Южна Осетия, това ще се трансформира в огромен проблем за Москва “, разяснява Александър Скаков, старши теоретичен помощник в бранш „ Кавказ “ в ИМЕМО на РАН.

Основната спънка по този път е положителното икономическо положение на Грузия, уверен е кавказкият специалист. Според него Тбилиси схваща, че Западът е заинтригуван не от просперитета на страната им, а от дестабилизирането на района. Следователно управляващите на републиката надали ще последват Брюксел и Вашингтон.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР