Страните от Източна и Югоизточна Азия са известни, дори някои

...
Страните от Източна и Югоизточна Азия са известни, дори някои
Коментари Харесай

Супер спестителите

Страните от Източна и Югоизточна Азия са известни, даже някои им завиждат, с напъните си да трансформират световните вериги за доставки. По-малка е оценката за това по какъв начин азиатските страни преначертаха картата на световните финансови потоци. След вълна от вложения през последното десетилетие десетте най-големи стопански системи в района към този момент държат близо 28 трлн. $ задгранични финансови активи , повече от три пъти спрямо 2005 година и еквивалентна на една пета от международните активи, притежавани от чужденци. Считани в миналото за старомодни институции на Запад, през днешния ден незнайни японски банки, тайвански застрахователи и южнокорейски пенсионни фондове имат въздействие на най-различни пазари за активи - от тези на обезпечени с дълг облигации в Съединени американски щати до високоскоростни железопътни линии във Англия.

Приносът на Източна Азия към световното " пренасищане със спестявания " от дълго време е приет, идея, разпространявана от Бен Бернанке, шеф на Федералния запас през 2005 година Мащабът на задграничните активи на Азия единствено нараства от този момент, защото районът става все по-богат и по-развит през последните години. The Economist преглежда числата за задграничните финансови активи на 10 стопански системи от Източна и Югоизточна Азия. Наричаме ги общи брутни задгранични активи, като изключваме директните задгранични вложения на мултинационални компании; сравнението обгръща капиталовите портфейли и банковото кредитиране наред с други неща. Комбинираните задгранични финансови активи на определените 10 страни нарастват от към 8 трлн. $ през 2005 година до близо 28 трлн. през 2020 година , увеличавайки каузи на района в световните задгранични финансови активи с пет процентни пункта (вижте графика 1).

Съставът на спестяванията в Азия също се промени, даже поразително на някои места. Когато господин Бернанке направи своя разбор, валутните запаси, държани от държавните управления и централните банки в набора от 10 стопански системи, представляваха приблизително към половината от задграничните финансови активи на страната. Резервите бяха насъбрани след азиатската финансова рецесия от 1997-1998 година като отбрана против предстоящ срив на валутата и бяха държани в сигурни, ликвидни активи. Днес междинният дял на запасите в непозната валута е паднал до близо една трета. Останалата част от запасите в този момент се състои от капиталови портфейли и други финансови потоци, които нарастват, защото институционалните вложители в района търсят по-висока рентабилност в чужбина.

Промяната притегля вниманието на финансовите надзорни органи. През декември Банката за интернационалните разплащания (BIS) заключи, че азиатските институционални вложители са съдействали за напрежението на финансирането в долари през март 2020 година, когато covid-19 за първи път стартира да се популяризира и пазарите изпаднаха в суматоха. И въпреки всичко доста от тези финансови взаимовръзки и рисковете, свързани с тях, към момента не са оценени задоволително добре.
Реклама
Извадката от страни може да бъде разграничена на три групи. Най-богатите - Хонконг, Япония и Сингапур, държат обилни валутни запаси, само че и техните вложения в други финансови активи са сред пет и осем пъти по-големи от запасите. Техните стопански системи към този момент са зрели и се развиват по-бавно по районните стандарти.

По-голяма смяна е настъпила в Южна Корея и Тайван (виж графика 2). През 2005 година съвсем половината от задграничните финансови активи на Тайван и две трети на Южна Корея са били под формата на валутни запаси. Въпреки че от този момент запасите се удвоиха и за двете страни, портфейлите и другите активи се разшириха с доста по-бързи темпове. Южна Корея и Тайван към този момент имат 1.5 трлн. и 2.1 трлн. $ в задгранични финансови активи, респективно , по-малко от една трета, от които се държат в запаси. В Малайзия също нерезервните финансови активи към този момент надвишават запасите две към едно. За разлика от тях за третата група страни, която включва Китай, Индонезия, Филипините и Тайланд, запасите към момента резервират огромен дял.
Автор: Капитал
Ръстът на задграничните финансови холдинги върви ръка за ръка с трансформацията на консервативните институционални вложители в огромни играчи в отдалечени кътчета на финансовите пазари. Отличен образец е Norinchukin Bank, селскостопански кооператив в Япония. Тя държи към 4.8 трлн. йени (42 милиарда долара) в обезпечени задължения (ценни бумаги, основани на портфейли от заеми), множеството от които са деноминирани в долари. Преди да забави покупките през 2019 година, компанията беше необятно считана за най-големия покупател на сходни активи в Съединени американски щати.
Излизане на открито
Тайванските застрахователи, като Cathay Life Insurance и Fubon Life Insurance се трансфораха във авторитетни институции на редица интернационалните пазари. Общите им активи са се утроили през последното десетилетие. И повече от тях в този момент са вложени в чужбина. До края на 2020 година съвсем 60% от активите им се състоят от задгранични вложения по отношение на 30% през 2010 година
Автор: Капитал Реклама
Такива институционални вложения в този момент са толкоз необятно публикувани, че облигациите Formosa (по другото име на Тайван) - бондове в задгранична валута, издадени в Тайван от редица международни компании и държавни управления, полетяха, откакто бяха избрани като вътрешен, а не като външен дълг. Това разреши на вложителите да заобиколят регулаторните ограничавания за задграничните вложения. До края на 2021 година непогасената стойност единствено на доларовите облигации Formosa беше 195 милиарда $ спрямо 84 милиарда шест години по-рано.

Националната пенсионна работа на Южна Корея също потърси по-голяма експозиция в чужбина, като разгласи вълна от световни инициативи. Чуждестранните активи съставляваха 37% от пенсионния фонд предходната година, съвсем двойно по-голям дял през 2013 година, а компанията има за цел да усили този дял до 50% до 2024 година Стратегията е да се преследва възвращаемостта освен в чужбина, само че и в по-малко ликвидни класове активи, преди изплащанията на компенсациите на фонда да стартират да се усилват при започване на 40-те години.

Фондът за обезпечаване на чиновниците в Малайзия (EPF) е още един образец на интернационалния обсег на азиатските институции. Миналата година започва това, което компанията назова най-големия шериатски фонд за частни вложения в света, като BlackRock, HarbourVest Partners и Partners Group ръководят по една трета от отпуснатите 600 млн. $. Чуждестранните активи на EPF също се повишиха, от 29% от общия размер в средата на 2017 година до 37% в средата на 2021 година

Резултатът от цялата тази активност е, че азиатските институционални вложители се трансфораха в големи играчи на избрани пазари. " Те са непропорционално огромни в Австралия ", споделя Мартин Уетън от Commonwealth Bank of Australia. Страната е третото по величина местонахождение за закупуване на активи от японските животозастрахователи, споделя Уетън, и има наклонност да съставлява към 10-15% от портфейлите на фирмите от Япония. Г-н Уетън показва, че покупките на активи в австралийски долари в Северна Азия са задоволително огромни, с цел да трансформират междувалутната база на страната (премия, която търговците заплащат, с цел да обменят краткотрайно други валути за австралийски).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Промишленост 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
Някои институции с обещани обезпечени изплащания на клиенти нямат различен избор, с изключение на да търсят рентабилност в по-рискови или по-неликвидни класове активи, откакто лихвените проценти световно спаднаха до най-ниските равнища. Анализатори в сектора означават, че застрахователите в района от ден на ден се насочват към задължения на разрастващите се пазари и азиатски облигации с по-висока рентабилност. Частните неликвидни активи също станаха по-популярни. Азиатските вложители от дълго време са привлечени от частния капитал, споделя Аниш Бутани от bfinance, капиталова консултантска компания. Сега " в действителност виждаме прилив на интензивност в инфраструктурата и частния дълг ".

За наблюдаващи като Банката за интернационалните разплащания и МВФ неликвидните вложения значат по-големи финансови опасности, в сравнение с когато повече вложения одобряват формата на сигурни, високоликвидни аварийни активи. Трансграничните финансови потоци могат да бъдат нестабилни и непостоянни, като предават стрес от една част на света в друга и основават опасности както за купувачите, по този начин и за пазарите, в които вземат участие. Въпреки че доста институции би трябвало да изплащат на клиентите си в националните си валути, малко на брой, наподобява, хеджират цялата си валутна експозиция. Частните активи са по-трудни за бърза продажба на надеждни цени, което евентуално основава проблеми с ликвидността, в случай че вложителите би трябвало внезапно да се отдръпват. Все още е мъчно да се снабдят с точни, поредни данни за състава, риска и ликвидността на холдингите, което затруднява преценката на цялостната картина.

Разбирането на протичащото се може да стане още по-важно, в случай че Китай в последна сметка последва пътя на източноазиатските стопански системи. Понастоящем запасите на страната от повече от 3 трлн. $ са прекомерно ниски спрямо останалите финансови активи. Промяната на състава на задграничните активи е единствено въпрос на време и ще изисква известно разхлабване на финансовия надзор на Китай. Но даже нищожно придвижване към повече портфейлни вложения може да докара до големи потоци от капитал. " Китайските застрахователи имат огромен интерес да влагат в чужбина ", споделя Рик Уей от JPMorgan Asset Management. " Те желаят да диверсифицират своите активи, да усилят възвращаемостта и да балансират отговорностите си с дълготрайни активи. Дори след повече от десетилетие плевел напредък на частните задгранични холдинги в Азия може би растежът занапред стартира.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР