Страните от Европейския съюз се готвят за настъпването на студовете

...
Страните от Европейския съюз се готвят за настъпването на студовете
Коментари Харесай

Bloomberg: Европейската енергийна криза може да се задълбочи с идването на зимата

Страните от Европейския съюз се готвят за настъпването на студовете с рекордно ниски ресурси от газ. Увеличението на доставките в района остава под въпрос, а идната стъпка на Русия е мъчно да се предскаже, написа създателят на публикацията Rachel Morison. Цените на силата в Европа постоянно чупят върхове, макар че същинската зима към момента не е настъпила. И тази рецесия, която към този момент се трансформира в една от най-опустошителните ценови рецесии в историята, може още повече да се утежни в този момент, когато температурите стартират да падат. През октомври скокът на цените в Обединеното кралство накара някои индустриални компании да понижат производството и да потърсят помощ от страната като предвестител на това, което може да се случи в Европа, тъкмо когато тя се бори да се оправи с новата вълна от ковид. За държавните управления това може да докара до усилване на напрежението със прилежащите страни, защото би трябвало да вземат ограничения за отбрана на доставките. Междувременно жителите може да бъдат помолени да пестят сила или даже да се приготвят за непрекъснати спирания на тока. Проблемът е, че в близко бъдеще не се чака решение на въпроса с доставките в близко бъдеще. Руските експортьори доставят тъкмо толкоз, колкото се изисква по договорите, а Катар твърди, че работи с оптимален потенциал. Тоест, енергийният бранш е изправен пред „ разрушение на търсенето “, както споделя Fabian Roenningen, анализатор от Rysted Energy от Осло. „ Виждаме това през последните няколко месеца в доста браншове на промишлеността и тази наклонност евентуално ще продължи или даже ще се ускори, сподели той. „ В актуалната пазарна среда просто не е преференциално да се работи за доста от играчите. “ Тази позиция ускорява неприятното предусещане в Европа. Регионът още веднъж се трансформира в епицентър на пандемия: заболеваемостта внезапно нараства, както и страхът от новия вариант на ковид, открит в Южна Африка, който към този момент стартира да се популяризира по света. Карантинните ограничавания се стягат в някои щати, а фамилиите са изправени пред растящите разноски заради неудържимата инфлация. В добавка към това, с настъпването на студеното време може да стартират спирания на тока. Въвеждането на локдауни, както беше направено в Австрия, може да помогне за ограничение на разноските, само че множеството държавни управления не са склонни да го създадат. Особено застрашена е Франция - втората по величина стопанска система в Европа. Възможността за захлаждане през януари и февруари провокира безпокойствие за националния мрежови оператор. Готовността на атомните електроцентрали - гръбнакът на електрическата система на Франция - остава ниска, защото пандемията докара до корекции в графика за поддръжка на някои реактори, за което беше обявено на 22 ноември.
Цените на електрическата енергия са на най-високото си равнище от 2012 година Междувременно във Франция се надигат студове, което, както се предвижда се чакат още в понеделник, когато потреблението на електрическа енергия ще стартира да пораства с началото на работната седмица. През зимата на предходната година националният мрежови оператор изиска от жителите да понижат потреблението на електрическа енергия в пиковите часове и задейства контракти с производители за понижаване на потреблението, когато обстановката стана по-тежка. Следващата стъпка може да бъде понижаване на напрежението по цялата мрежа и едвам тогава да стартират спирания – по два часа на район И всичко това е в навечерието на президентските избори. „ Ако настъпят мощни студове и няма вятър, обстановката може да стане тежка като се има поради намаляващото нуклеарно произвеждане и скорошното затваряне на въглищни електроцентрали “, изясни Nicolas Goldberg,, старши управител в Colombus Consulting в Париж. " Ако стане в действителност студено и няма вятър, може да стартират проблеми. " Освен това Франция е основен експортьор на електрическа енергия за прилежащите страни, т.е. следствията от рецесията ще усетят върху себе си Германия, Испания, Италия, Англия. Очаква се, че оптималното натоварване ще доближи 80,7 гигавата в понеделник, което е въпреки всичко по-малко от тези 102 гигавата, които бяха регистрирани през февруари 2021 г. Ситуацията се оказва толкоз тежка преди настъпването на зимата, поради бързото повишаване на цените на природния газ. Запасите в хранилищата, нужни за отопление на домовете и за производството на електрическа енергия са на най-ниското равнище за това време на годината и бързо понижават. Анализаторите предизвестяват, че през зимата може да паднат до нула, в случай че минусовите температури усилят търсенето.
Прекъсванията на електрозахранването са изцяло евентуален сюжет, както споделя Jeremy Weir, изпълнителен шеф на швейцарската борсова компания Trafigura Group. Ако в Европа настъпи студено време, елементарно решение във връзка с доставките не би трябвало да се чака и ще се наложи казусът да се реши във връзка с потреблението, счита Adam Lewis, сътрудник в Hartree Partners. От позиция на доставките значим фактор ще е идната стъпка на Русия. Президентът Владимир Путин съобщи, че е подготвен да помогне на Европа и а усили доставките, с цел да се стабилизира пазарът. Въпреки че размерът на доставките малко се усилиха след понижението им при започване на ноември, само че те към момента остават на ниско равнище спрямо миналогодишните индикатори. Колко газ ще изпрати Русия към Европа през декември към момента остава огромна мистерия. Дългоочакваният пуск на газопровода „ Северен поток 2 “ може да смекчи енергийната рецесия на континента. Строителството му е приключено, само че той се сблъсква с спънки от регулаторен темперамент и към този момент не е ясно по кое време газа ще тръгне по него. Катар, който е най-големият в света експортьор на полутечен природен газ твърди, че създава при оптимален потенциал. Страната, която може да се похвали с много ниска себестойност на производството с помощта на огромното количество газ към този момент е поръчала още шест кораба за полутечен природен газ от Южна Корея, в допълнение към четирите танкера, които закупи от Китай през октомври. Ако обстановката в действителност се утежни страните биха могли да прибегнат до понижаване на продажбите на газ за други райони. При по-екстремен сюжет, те могат изцяло да спрат доставките на газ и електричество един на различен, което ще провокира политическа омраза и ще нанесе удар върху стопанските системи. ЕС се придържа към това, което дефинира като принцип на взаимност, който не разрешава на членовете му да блокират износа на електрическа енергия и газ към прилежащите страни и да ги остави в тежко състояние, изключително когато става въпрос за обезпечаване на жилищни домове. Страните членки на Европейски Съюз обаче в никакъв случай не са подлагали на тестване този принцип на взаимност при изискванията на огромна рецесия и операторите споделят, че им е позволено да стопират и пренасочват енергийни потоци по междудържавните кабели, в случай че възникне проблем със сигурността на доставките. Когато през февруари 2018 година имаше извънредно студено време, получило името „ Звярът от Изток “, отоплителният сезон към този момент се доближаваше към своя край. Дори по-малко студено време през тази година може да има безусловно същият резултат. „ Това демонстрира какъв брой европейската енергийна система е изложена на волативността на цените на суровините “, споделя Roenningen от Осло. “ „ В кратковременен проект не може да се направи доста “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР