Страните от Европейския съюз предоставиха днес зелена светлина на Брюксел

...
Страните от Европейския съюз предоставиха днес зелена светлина на Брюксел
Коментари Харесай

Страните от ЕС подкрепиха започване на търговски преговори със САЩ

Страните от Европейския съюз предоставиха през днешния ден зелена светлина на Брюксел да стартира търговски договаряния със Съединените щати след месеци отсрочване, дължащо се на опълчването на Франция, заяви Ройтерс.

Европейските държавни управления утвърдиха с огромно болшинство предлаганите от Еврокомисията мандати за договаряния, като Франция гласоподава срещу, а Белгия се въздържа.

Европейска комисия желае да стартира договарянията по две линии - за понижаване на митата върху индустриалните артикули и за улеснение на фирмите при доказването на това, че дават отговор на американските и европейските стандарти. Предложението на комисията ще се нуждае от утвърждението на държавните управления на страните членки.

Европейски Съюз и Съединени американски щати подписаха помирение през юли 2018-а, когато американският президент Доналд Тръмп се съгласи да анулира наказателните мита върху вноса на европейски коли.

Според представени от Ройтерс дипломати Германия, която създава над половината от европейските коли, изнасяни за Съединени американски щати, упорства за ускорение на договарянията, с цел да защищити от наказателни цени производителите си "Фолксваген ", "Даймлер " и БМВ.

Франция, която изнася доста малко коли за Съединени американски щати, се стреми да отсрочи решаването на въпроса за след изборите за Европарламент през май, тъй като счита, че договарянията с Тръмп ще се отразят отрицателно на вота. Франция също така упорства земеделското произвеждане да не бъде включено в договарянията, само че да бъде включен въпросът за климатичните промени - мъчно искане поради отдръпването на Тръмп от Парижкото съглашение за климата, разяснява организацията.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом приветства утвърждението за започване на комерсиалните договаряния и изрази вяра, че договарянията ще стартират "възможно най-скоро ". Тя още веднъж акцентира, че вероятно комерсиално съглашение със Съединени американски щати няма да включва селското стопанство, защото това е "червена линия за Европа ".

Според Малмстрьом, в случай че бъде контрактувана, препоръчаната договорка ще бъде "печеливша " и за двете страни, защото ще усили европейския експорт за Съединени американски щати с 8%, до момента в който американският експорт за Европейски Съюз ще се усили с 9%.

Тя обаче акцентира, че Европейски Съюз ще приключи неотложно договарянията, в случай че Вашингтон продължи с въвеждането на повече цени за европейските артикули.

В същото време обаче Сесилия Малстрьом акцентира, че на 17 април ще бъде оповестен лист с американски артикули, които ще бъдат обложени с високи мита, ако Съединени американски щати изпълнят заканата си отпреди седмица да вкарат цени върху вноса на европейските артикули на стойност 11 милиарда $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР