Страните от ЕС скочиха срещу притока на сиропиран мед от

...
Страните от ЕС скочиха срещу притока на сиропиран мед от
Коментари Харесай

Европа е залята от фалшив мед, ЕС със спешни мерки

Страните от Европейски Съюз скочиха против притока на сиропиран мед от Китай и други експортьори, които наводняват пазара на блока в размер на 2,3 милиарда евро и подбива цените на европейските производители.

Стремежът на 20 държави-членки, водени от Словения, да затегнат регулациите против това, което един формален представител назова „ пране на мед “, следва изследване на Европейската комисия, което откри скок на измамите. Почти половината от изследваните медове нарушават разпоредбите на Европейски Съюз със съставки като захарни сиропи, оцветители и вода, съгласно констатациите, оповестени предишния месец, написа Financial Times.

„ Това е главно захарна вода “, сподели чиновник на Европейски Съюз.

Тъй като вносните артикули се продават на по-ниска цена от европейския артикул, пчеларите от целия континент споделят, че измамите с мед рискуват да навредят на дребния бизнес, да подведат потребителите и, като обезсърчават бъдещите пчелари, да изложат риск за ролята на пчелите в околната среда.

„ Има нечестна конкуренция отвън Европейски Съюз, основно Китай “, сподели Иван Хенион, пчелар с 300 кошера в Халюен, Северна Франция. „ Това не е същински мед и кара цената да пада внезапно. “

20-те държави-членки приканиха тази седмица за нови правила за етикетиране на меда и усилване на инспекциите, с цел да се улесни откриването на лъжливи проби, споделиха чиновници. То следва по-ранно предложение за етикетиране на меда, направено от Словения през януари.

Четири от пет буркана, продавани в супермаркетите, са смеси, постоянно включващи мед. Предложение на Словения приканва етикетите на меда в Европейски Съюз да показват страна на генезис и подобаващ дял в смесите, вместо настоящия метод просто да се показва, че смесите съдържат примес от мед от Европейски Съюз и отвън Европейски Съюз.

Страните също желаят комисията да усъвършенства откриването на подправен мед и да усили броя на лабораториите, утвърдени за оценката му.

Въпреки това, чиновник от държава-членка, който взе участие в договарянията, предизвести, че това няма да е задоволително за справяне с казуса и прикани да бъде включена съответна дефиниция за „ проследимост “ на меда.

Въпреки апелите за ограничение, Европейски Съюз разчита на вноса, с цел да отговори на потребностите на популацията. Съюзът създава 218 000 тона мед, само че също по този начин внася 175 000 тона мед годишно, като по-голямата част идва от единствено осем дестинации, в това число Китай, Украйна, Турция и няколко страни от Латинска Америка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР