Страните от ЕС се доближават до координирани мерки при пътуване

...
Страните от ЕС се доближават до координирани мерки при пътуване
Коментари Харесай

ЕС обсъжда общи мерки срещу COVID вълната в Китай

Страните от Европейски Съюз се приближават до координирани ограничения при пътешестване в отговор на вълната от Коронавирус в Китай, в това число тестване преди тръгване, маски по време на полетите и тестване на отпадни води за възможни нови разновидности.

Натискът за взаимен отговор идва едвам откакто няколко страни от Европейски Съюз към този момент вкараха свои лични ограничения за ограничение на разпространяването на Коронавирус от Китай и проучване за нови разновидности, макар обещанията за възстановяване на съдействието по време на първата вълна на пандемията.

На среща по въпросите на здравната сигурност през днешния ден, на която участваха министри и представители на Европейската комисия, Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и Световната здравна организация, длъжностните лица се приближиха до консенсус за тестване на пасажерите от Китай преди тръгване, усилване на наблюдението на отпадъчните води от полетите и засилено вътрешно наблюдаване за вируса, заяви в Туитър комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Стела Кириакидис.

Членовете " реализираха единодушие " по тези ограничения, сподели тя и добави: " Обсъждането продължава и на следващия ден на [срещата на интегрирания политически механизъм за реакция при рецесии (IPCR)]. "

Говорител на Комисията съобщи пред " Политико ", че Европейска комисия е показала на държавите-членки на Европейски Съюз проектостановище по отношение на препоръчаните ограничения, което в този момент ще бъде " преразгледано и признато " въз основа на техния принос.

" Преобладаващото болшинство от страните поддържат тестването преди тръгване ", сподели представителят, като добави, че такива проби " ще би трябвало да бъдат ориентирани към най-подходящите полети и летища и да се правят координирано, с цел да се подсигурява тяхната успеваемост ".

Проектостановището включва също по този начин носене на маски при полети от Китай, персонална хигиена за пасажерите и нараснала зоркост на Европейски Съюз във връзка с тестването и имунизирането. То включва геномно наблюдаване на летищата за разкриване на нови разновидности, като да вземем за пример тестване на отпадните води от полетите, както и засилен мониторинг и секвениране. Органът на Европейски Съюз за реагиране при рецесии ще вземе поради всички тези ограничения, когато заседава в сряда.

Много страни в Европа вкараха взимане на проби от отпадъчни води по време на пандемията, с цел да открият огнища на Коронавирус, само че също и за генетично секвениране на пробите за наблюдаване за нови разновидности.

Белгия беше първата страна, която тази седмица разгласи, че изследва проби от отпадъчни води от два полета седмично от Китай и ги секвенира за разновидности.

Държави, измежду които и Обединеното кралство, обявиха, че липсва изчерпателна здравна информация, споделяна от Китай, заради което е мъчно да се разбере дали в страната се появяват нови разновидности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР