Страните от ЕС, приютили бежанци от руското нашествие в Украйна,

...
Страните от ЕС, приютили бежанци от руското нашествие в Украйна,
Коментари Харесай

ЕП одобри € 3,4 млрд. за страните, приели бежанци от Украйна

Страните от Европейски Съюз, приютили бежанци от съветското настъпление в Украйна, ще получат неотложно 3,4 милиарда евро, взеха решение евдепутатите в Страсбург.

На сесията си Европейският парламент даде зелена светлина за пренасочване на средствата от Европейски Съюз за районно развиване и леговище към страните членки, подслоняващи украински бежанци. Сега депутатите одобриха спомагателни незабавни ограничения за оказване на поддръжка.

С 549 гласа „ за “, 1 глас „ срещу “ и 8 гласа „ въздържал се “ Екологичен потенциал се съгласи неотложно да отпусне към 3,4 милиарда евро от наличните 10 милиарда от фондовете REACT-EU и да форсира достъпа на държавните управления от Европейски Съюз до средства за възнаграждение на инфраструктура, настаняване, съоръжение, претовареност, обучение, обществено приобщаване, опазване на здравето и грижи за децата на бежанците.

Новите правила ще усилят първичното авансово финансиране на средствата по REACT-EU от 11 на 15 на 100 за всички страни от Европейски Съюз.

България е измежду страните, които могат неотложно да получат 45% (вместо 11 %) от средствата за възобновяване, без да е належащо да се показват фактури в сегашния миг. Причината е, сме измежду страните, приели забележителен брой бежанци, надвишаващи 1 % от тяхното насееление. Същото се отнася за Австрия, Чехия и Естония, както и за граничещите с Украйна страни - Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Над 4 милиона души са напуснали Украйна след началото на съветската експанзия на 24 февруари. Повечето от тях са се насочили към прилежащите страни. Такива са данните на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН.

REACT-EU е пакет от 50 милиарда евро, основан през 2020 година, с цел да помогне за намаляване на непосредствените последствия от рецесията COVID-19 в целия Европейски съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР