Страните от БРИКС възнамеряват да обсъдят въвеждането на единна валута

...
Страните от БРИКС възнамеряват да обсъдят въвеждането на единна валута
Коментари Харесай

Има ли перспективи за единна валута на БРИКС

Страните от БРИКС имат намерение да обсъдят въвеждането на единна валута на срещата на високо ниво, която ще се организира в южноафриканския Йоханесбург през август. Този въпрос от позиция на следкризисния международен ред е един от най-важните. Като се има поради фактът, че страните членки към този момент управляват повече от 30% от международната стопанска система, което е сравнимо с Брутният вътрешен продукт на страните от Г-7, единната валута на БРИКС може доста да подкопае към момента непоклатимата позиция на $ като съществена единица в интернационалната търговия.

По пътя обаче има доста нерешени проблеми. Първият въпрос: основаването на единна валута значи ли отвод от националните валути? На този принцип беше въведено еврото, само че на този стадий това надали важи за БРИКС. Отказът от националните валути значи, че единната валута на БРИКС по формулировка ще се употребява освен за разплащания по контракти за експорт и импорт, само че и като средство за заплащане в границите на тези страни. Степента на интеграция на участниците в БРИКС не разрешава слагането на този въпрос на дневен ред.

Изходът от обстановката може да бъде цифровата валута на БРИКС, която на първия стадий ще се употребява като инструмент за интернационалните разплащания в границите на асоциацията. Цифровата рубла, цифровият юан, цифровият реал и цифровият ранд могат да образуват основата на валутната кошница на БРИКС. „ Суровинните “ валути на Русия, Бразилия и Южна Африка биха били уравновесени от „ потребителските “ валути на Китай и Индия.

Сега обаче не е напълно ясно по какъв начин тъкмо ЦБ на РФ вижда главната цел на цифровата рубла. Държавната дума възнамерява да завърши съответния законопроект, който ще даде ясна формулировка на цифровата рубла, нейния обсег, цифрови портфейли и впрочем. Ще се употребява ли цифровата рубла като средство за заплащане по интернационалните контракти (С нейна помощ ще е допустимо ли да се заобиколят глобите?) или приложението й ще бъде тествано в Русия? Същите въпроси като цяло са от голяма важност за финансовите регулатори на други страни от БРИКС.

Вторият проблем е несъответствието в търговията сред страните от БРИКС. Въпреки забележителния дял в международната стопанска система и търговия на обособените страни от асоциацията, тяхната търговия посред им е небалансирана. Например за Китай нито Русия, нито Индия, нито Бразилия, нито Южна Африка са предпочитани търговски сътрудници. Това място е заето от Съединени американски щати и Европейския съюз. Същото важи и за останалите страни от БРИКС, като се изключи Русия, която с помощта на „ завоя на Изток “ изведе Китай и Индия в топ комерсиалните си сътрудници.

Неотдавнашната история с конвертирането на руско-индийската търговия в рупии е показателна. Обемът на съветския експорт за Индия в края на 2022 година възлиза на повече от 37 милиарда $, до момента в който вносът от Индия едвам надвишава 2,5 милиарда $, което е съвсем петнадесет пъти по-малко. Рязко увеличените доставки на съветски петрол и газ не могат да бъдат обезщетени от вносни медикаменти, най-големият импорт от Индия.

В този случай прехвърлянето на търговията в рупии значи бързото им струпване в запасите на Централната банка и Министерството на финансите. За да ги похарчи, човек би трябвало или да внася повече от Индия, или да може да купува артикули с рупии в други страни от БРИКС, като по този метод покачва конвертируемостта на тази валута. Логичното разследване е разширението на броя на страните-членки на БРИКС, в това число като се вземат поради структурата и размерите на взаимната търговия. В този смисъл ползата за присъединение към БРИКС на Аржентина, Иран, Саудитска Арабия, Египет и други страни би трябвало да се проучва от позиция освен на политическа, само че на първо място на икономическа целенасоченост.

Третият въпрос, само че не по значимост, е позицията на Китай. Китай съставлява съвсем половината от комбинирания Брутният вътрешен продукт на БРИКС. Доминираща страна може да упорства да употребява личната си валута - юана - като съществена разчетна единица на БРИКС. Но в този случай за останалите участници в асоциацията една взаимозависимост - $ - се заменя с друга - юан, което опонира на първичната цел.

И не е несъмнено, че КНР се стреми към господството на юана, дружно с което Пекин ще дава отговор и за интернационалната търговия в границите на БРИКС, което значи, че пространството за маневриране при потреблението на юана като средство за поощряване на личната икономическият напредък ще бъде ограничен. В случая със Съединени американски щати монополът върху издаването на $ докара до натрупването на голям външен дълг. Девалвацията на $, от една страна, подтиква износа и приходите в бюджета на Съединени американски щати, от друга, внезапно оскъпява обслужването на този дълг.

Китай, който до момента също беше податлив да девалвира юана като метод за стимулиране на износа, надали ще пожелае да поеме отговорност за стабилността на юана като различна разчетна единица на $. Освен това самият Пекин продължава да получава голямо количество щатски долари за износа си в Съединени американски щати.

Бъдещето на БРИКС значително зависи от способността да се съгласуват формати за по-тясна интеграция на стопанските системи на страните асоциирани. Съвместните индустриални и инфраструктурни планове в двустранен и многостранен формат би трябвало да образуват основата за качествена промяна на БРИКС, която би трябвало да стане не просто хранилище за огромни разрастващи се стопански системи, а обединяване, изпълнено с вътрешно наличие. В този смисъл полемиката за единната валута на БРИКС сама по себе си е в положение да подтиква активизирането на интеграционните процеси в асоциацията.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=Cp-xtnT1_Dg

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР