Страните, които се включиха в обявеният преди седмица , координирано

...
Страните, които се включиха в обявеният преди седмица , координирано
Коментари Харесай

Държавите в колективното купуване на муниции станаха 24, България не е сред тях

Страните, които се включиха в оповестеният преди седмица, координирано от Европейската организация за защита (EDA), доближиха 24.

Сред тях са 23 страни от Европейския съюз и Норвегия. България не взе участие (виж кои са страните в картата на дъното на текста).

В края на предходната седмица към първичните 18 страни се включиха още пет:
Включването на Италия и Испания е значимо с това, че те са измежду десетте най-големи производители на въоръжение в света. Важно е и присъединяване на Полша, която внезапно усилва производството и пазаруването на боеприпаси и въоръжение, както за личната войска, по този начин и с цел да оказва помощ на Украйна.

Дания стана член на EDA на 23 март и към този момент може да взе участие на всички срещи, разисквания, стратегии и поръчки. Засега тя не е част от програмата за боеприпаси. Извън плана са още Словения, Латвия и Ирландия, като последната е по конституция военно необвързана и води по-специфична политика в защитата.

 Европейските водачи утвърдиха пазаруването на 1 млн. снаряда за Украйна Европейските водачи утвърдиха пазаруването на 1 млн. снаряда за Украйна

Проектът на EDA е отворен за всички страни от Европейски Съюз.

Норвегия се включи незабавно, тъй като от 2006 година има така наречен Административно съглашение с организацията и по този начин взе участие в нейните планове и стратегии. Останалите страни с подобен статут са Швейцария (от 2012г.), Сърбия (2013 г.) и Украйна (2015 г.)

Все още се разисква дали и по какъв начин да се вършат поръчки с трети страни - да вземем за пример с Южна Корея, която може да даде необикновен отърсените в този момент 155-мм артилерийски снаряди от натовски стандарт.

 Държавите в груповото пазаруване на боеприпаси станаха 24, България не е измежду тях
© Reuters

Важната детайлност " и/или "

За плана за групово пазаруване на боеприпаси се заприказва през последните извънредно в подтекста на потребността незабавно да се изпратят такива на Украйна, където поради войната дневно се изстрелват хиляди снаряди. Но той не е само за подкрепяне на украинската войска.

В текста на известието за включилите се към програмата е казано следното: " Още държави-членки към този момент показаха желанието си да се причислят към самодейността скоро след национални процедури. При цялостно ценене на суверенните национални решения и без да се визира характерният темперамент на политиката за сигурност и защита на всяка държава-членка на Европейски Съюз, планът може да се употребява за попълване на националните ресурси на държавите-членки и/или за подкрепяне на Украйна. "

Това " и/или " употребява Унгария. Балаш Орбан, шеф на администрацията на премиера Виктор Орбан, съобщи, представен от организация MTI, че Унгария поддържа предложенията за възстановяване на съдействието в региона на защитата, само че не желае да разреши да бъдат изпращани оръжия, закупени в Унгария или посредством Унгария, на украинско-руския фронт вследствие на такова съдействие.

" Подкрепяме взаимното доставяне с оръжия, само че единствено унгарските отбранителни сили и унгарските бойци могат да се възползват от това, тъй че продължаваме да се придържаме към правилото да не участваме в спора, като доставяме оръжия ", посочи той.

Съобщението на EDA коментира още: " Проектът " Съвместно снабдяване на муниции " беше основан за рекордно малко време от EDA, с цел да отговори на апела за групово и по-бързо снабдяване на муниции посредством сливане, съгласуване и координиране на контракти с европейската отбранителна промишленост. Проектът на EDA дава солидна рамка за желанието на държавите-членки да доставят взаимно незабавно нужни муниции за Украйна. Този план изпраща ясно обръщение към промишлеността и ускорява поддръжката на Европейски Съюз за Украйна след нападателната война на Русия.

Общите поръчки са най-хубавият вид за понижаване на разноските (...) като в същото време разрешава на страните членки да купуват муниции съгласно националните си потребности и да поддържат Украйна. "

В навечерието на неофициалната среща на Съвета на министрите на защитата в Стокхолм на 7 и 8 март, Жозеп Борел, ръководителят на външните връзки и сигурността на Европейски Съюз, дефинира три допълващи се посоки за доставка на повече - и по-бързо - артилерийски муниции:
Проектът на EDA е път за реализиране на втората писта, осигурявайки бърза процедура, позволяваща опростяване на процеса за поръчване и подписване на контракти в къси периоди. За да няма закъснение и в заплащанията, страните членки могат да дават средствата по договорите, само че ще си възстановят средствата посредством Европейския механизъм за поддръжка на мира (EPF).

Предвидените средства са 2 милиарда евро, с които ще се положат изпитание до края на годината Украйна да получи 1 милион снаряда без страните членки да опразват складовете си и да основават риск за личната си защита.

В момента 24-те страни по плана ревизират наличностите на боеприпаси от руски и натовски стандарти, от които се потребност Украйна, и до завършек на месец май се събират поръчките кой с какво може да помогне незабавно.

До месец септември се събират поръчките за възобновяване на към този момент изпратеното и и за спомагателни количества 155-милиметрови снаряди.

Третата писта - за вложения в основни компании в Европейски Съюз за произвеждане на боеприпаси (като българската ВМЗ, например) - е планувано да продължи 7 години. С какъв брой и по какъв начин ще се финансира тази част към момента се разисква.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР