Страните-членки ще могат сами да определят национални цели за пестицидите,

...
Страните-членки ще могат сами да определят национални цели за пестицидите,
Коментари Харесай

Пестицидите в селското стопанство ще спаднат наполовина до 2030 г.

Страните-членки ще могат сами да дефинират национални цели за пестицидите, само че в границите на избрани параметри. Мярката ще бъде обвързана тясно и с заплащанията по новите аграрни стратегии. Има завишение на рисковите пестициди в плодовете и зеленчуците в Европейски Съюз - тематиката е настояща и в България поради абсурда със занижения надзор на границата при вноса на храни от трети страни
С малко по-голямо забавяне от предстоящото Европейската комисия разгласява предстоящото законодателно предложение за понижаване на половина на употребяваните пестициди в земеделието до 2030 година Инициативата е част от тактиката " От фермата до трапезата за обективна, здравословна и екологично чиста хранителна система " и в сходство с Това предложение е единствено началото от сериядоскоро целесъобразни ограничения, които през 2022 година комисията обаче ще обвърже с заплащанията по новите аграрни стратегии. Европейска комисия не разрешава и всевъзможни пестициди в чувствителни зони (и на разстояние 3 метра от тях) - да вземем за пример публични паркове и градини, детски площадки, места за отдих или спортни площадки, публични алеи, както и екологично чувствителни зони.

Предложението идва в разгара на съветската инвазия в Украйна, която в допълнение затруднява веригите от доставки и покачва цените на горивата. Според еврокомисаря по сигурността на храните Стела Кириакидес терзанията от покачвания риск за световната продоволствена сигурност са " основателни, само че те не вършат дейностите във връзка с пестицидите по-малко наложителни ", сподели тя на конференция след представянето на самодейността.
Реклама
Зам.-председателят на Комисията Франс Тимерманс повтори нейната теза, допълвайки, че геополитическата и постпандемична конюнктура не трябва да забавят реализирането на зеления преход.
От Фермата до трапезата- в резюме В основата на бъдещите промени в общата селскостопанска политика стои тактиката " От фермата до трапезата за обективна, здравословна и екологично чиста хранителна система ". Макар задачите в нея на този стадий да са целесъобразни, през 2022 година се чака Европейска комисия да ги обвърже с заплащанията. Предвижда се до 2030 година: понижаване с 50% на риска и използването на химически и по-опасни пестициди редуциране на половина на продажбите на антибиотици за селскостопанските животни и за аквакултурите понижаване на използването на торове с най-малко 20% минимум 25% от земеделската земя да се обработва по метода на биологичното земеделие и да се усили доста използването на агроекологични практики най-малко 10% от земеделската земя да е с непроизводствени характерности.
Притеснения в някои страни членки Земеделските производители ще бъдат финансово обезщетени за загуби от използването на новите правила за пестицидите за временен интервал от пет години. Това е изключително значимо, защото доста ферми са пригодени да работят в система, която употребява изоболно пестициди. В същото време цените на синтетичните торове се покачиха доста през последната година, поставяйки спомагателна финансова тежест върху фермерите, които зависят от химикалите за по-високи добиви от култури.

Въпреки това не всички са съгласни с проекта на Европейска комисия Френският президент Еманюел Макрон към този момент акцентира нуждата от " селскостопанска самостоятелност " пред " устойчивостта, само че в светлината на продоволствените рецесии, свързани с съветската инвазия в Украйна ".
Реклама
Десет европейски страни (Австрия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения), включително и България, също излязоха с обща позиция срещу проектопредложението. " Продоволствената сигурност и конкурентоспособността на селскостопанското произвеждане на Европейски Съюз са изправени пред доста провокации... [които] са в допълнение изострени от нападателната война на Русия против Украйна ", се споделя в взаимното им изказване. В подобен подтекст, споделят те, е от " решаващо значение да се обезпечат непоклатимост и пропорционални ограничения на европейските фермери и консуматори. "

Според тях, на страните би трябвало да бъде разрешено да трансформират курса на деяние, в случай че " държавата-членка планува, че няма да реализира национална цел за понижаване до 2030 година заради непредвидими аргументи ", като нови вредители, появяването на инвазивни типове или структурни промени в селското стопанство. Възможности за национална еластичност В отговор комисарят по сигурността на храните Стела Кириакидес предлага правнообвързващи цели за Европейски Съюз, само че с национални специфичност. " Това е належащо, с цел да продължим напред [но] всички държави-членки ще би трябвало да положат старания ", сподели Кириакидес и призна в доста страни от Европейски Съюз съществуват разлики във връзка с потреблението на пестициди, както и провокациите, пред които са изправени. Държавите-членки ще бъдат помолени да дефинират свои лични национални цели за понижаване в границите на избрани параметри.

Междувременно скорошен на Pesticide Action Network приказва за трагичното повишаване на рисковите пестициди в плодовете и зеленчуците в Европа и демонстрира доказателства, че държавните управления не извършват законовите си отговорности. Темата е изключително сензитивна в България, където бе мотив за скандал през последния месец. Новите стратегии за земеделие и обезщетенията за проблемите от войната с Украйна.

Законодателното предложение на Европейска комисия бе предстоящо от странич членки, вкл и от България, която трябваше да вземе поради ограниченията от тактиката " От фермата до трапезата " и да ги включи в своя стратегически проект - новите аграрни стратегии за интервала 2021-2027 година, до 21 декември 2021 година, тъй че земеделието да стане по-екологично, а заплащанията да са основани на резултати. За покриване на високите условия страната планува нови екомерки, фокус върху дребните и междинните стопанства и обвързано с производството подкрепяне, само че не съумя да резервира първичния период за подаване на документа. Стратегическият проект към този момент е върнат с над 405 забележки, а политическата обстановка в страната може в допълнение да забави утвърждението на новите стратегии. Извънредна помощ за агросектора от Европейска комисия поради войната в Украйна Не това тревожи обаче българските аграрни производители. Българските животновъди и оранжерийни производители са единствените, които остават некомпенсирани за високите цени на фуражите, енергоносителите и материалите. Лутането на страната и блокирането на износа на зърно през март сътвори в допълнение напрежение. В същото време бизнесът е мощно обезпокоен от повишението на цените и неналичието на интензивност за актуализация на параметрите на вложенията в плановете им, които към този момент са утвърдени, само че и прекомерно забавени.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Имена 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Имена 2 Пловдив 3 Политика Реклама
Преди броени дни Министерството на земеделието въпреки всичко, избрана от Европейска комисия за пригаждане на земеделските стопани към икономическата обстановка след спора в Украйна. За България е планувана помощ от 10,6 млн. ввро от Европейски Съюз с опция тя да бъде увеличена с национални средства до 200% или общо 62 млн. лева Според плана помощ ще се дава на стопани от секторите " Свиневъдство ", " Птицевъдство ", лозаро-винарския бранш и оранжерийното произвеждане на зеленчуци, а крайният период за погашение е до 30 септември 2022 година

" Допълнително по отношение на провокациите, пред които са изправени земеделските производители, по други ограничения предпочитано ще бъдат подпомагани растениевъди и животновъди от уязвими браншове ", споделят още от министерството. Крайният период за разискванията е 7 юли.
Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР