Страните-членки на НАТО са длъжни да са готови за военна

...
Страните-членки на НАТО са длъжни да са готови за военна
Коментари Харесай

Търканията между НАТО и Украйна за оръжието се засилват

Страните-членки на НАТО са длъжни да са подготвени за военна поддръжка на Украйна за дълго време поради заплахата руско-украинският спор да се проточи, споделя генсекът на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за испанския вестник " Ла Вангуардия ". Той акцентира, че помощта за Украйна остава приоритет на НАТО, заяви " Комерсант ", базирайки се на ТАСС. 

" Първата задача на НАТО е да помогне на Украйна - споделя той. - Войните са непредсказуеми и никой не може да каже по какъв начин и по кое време ще завършат, само че би трябвало да запазим поддръжката си дълго. Става дума освен за доставка на ново въоръжение, само че и за поддръжка на доставеното оръжие в работно положение ", отбелязва Столтенберг. 

" Другата роля на НАТО е да предотврати ескалацията на спора. Ако той прерасне във война сред НАТО и Русия, това ще донесе повече опустошения и загуби за цяла Европа ", споделя той. - Затова не би трябвало да подкрепяме ескалацията. Ние даваме да се разбере ясно, че НАТО поддържа Украйна, само че не взе участие във войната ".

Изявлението на Столтенберг кореспондира с информация на немската телеграфна организация ДПА, която заяви, че в НАТО съществува негласна спогодба да не се доставят на Украйна самолети и танкове, тъй като Русия ще сметне това за директна интервенция на алианса във войната. 

Именно по тази причина Полша през март не изпрати изтребители Миг-29 на Украйна. Досега страните от НАТО се въздържат да доставят на Киев западни танкове, както и самолети, отбелязва ДПА. 

Върховният главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа ген. Тод Уолтърс сподели по-рано, обосновавайки се с оценки на разузнаването, че предаването на изтребители Миг-29 на Украйна може да бъде възприето от Русия като стъпка усилване на напрежението и да провокира " ескалация сред Москва и НАТО, а това да докара до високорисков сюжет ".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини през вчерашния ден НАТО, че " не прави безусловно нищо " против нахлуването на Русия в страната му, само че в същото време той приветства " революционните решения " на Европейския съюз, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. " Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави безусловно нищо ", сподели Кулеба по време на Световния стопански конгрес, който се организира в Давос.

Министърът акцентира, че при започване на войната, стартирана от Русия на 24 февруари, украинците са възприемали НАТО като " същинска мощ ", а Европейски Съюз като институция, която може единствено да " показва безпокойствие ". " Войната обаче направи по този начин, че маските да паднат ", сподели Кулеба. " Видяхме по какъв начин Европейски Съюз взема революционни решения, които самите ние не чакахме да бъдат взети ", добави министърът.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР