Страните членки на Европейския съюз постигнаха съгласие за удължаване на

...
Страните членки на Европейския съюз постигнаха съгласие за удължаване на
Коментари Харесай

Членките на ЕС решиха безмитният внос от Украйна да бъде удължен

Страните членки на Европейския съюз реализираха единодушие за удължение на безмитния импорт от Украйна с още една година.

Постът с решението бе оповестен в Туитър малко преди 13 часа.

Миналата седмица аграрните министри на страните членки не съумяха да реализират единодушие на съвещанието си в Люксембург. Конкретно България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия имаха възражения против безмитния импорт на някои храни от Украйна, както и на украинско зърно, което е в техен ущърб.

Тогава министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че единодушие се чака да бъде реализирано безусловно до дни, което се случва и през днешния ден.

Европейската комисия приготвя втори пакет с помощ в размер на 100000 евро в интерес на засегнатите пет страни, като обаче категорично слага изискването едностранните ограничения да бъдат свалени от тяхна страна.

Вчера комисията по интернационална търговия в Европейския парламент също гласоподава за удължаването на безмитния импорт на стоките от Украйна.

Регламентът изтича на 5 юни. Остава предлагането да бъде гласувано в пленарна зала в през май и 20 дни по-късно да бъде оповестено в формалния вестник на Европейския съюз и по този начин да влезе в действие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР