Страните членки на ЕС да позволят на България и Румъния

...
Страните членки на ЕС да позволят на България и Румъния
Коментари Харесай

ЕП отново настоя да ни приемат в Шенген

Страните членки на Европейски Съюз да разрешат на България и Румъния да се причислят към Шенгенското пространство при започване на 2023 година

Този апел се съдържа в призната през днешния ден резолюция на Европейския парламент в Страсбург. Тя бе утвърдена с 547 гласа „ за “, 49 „ срещу “ и 43 „ въздържал се “.

Вотът обаче е по-скоро алегоричен. Последната дума има Съветът на Европейски Съюз, който би трябвало да реши въпроса с безусловно единогласие. В този смисъл гласовете на евродепутатите биха могли да повлияят на държавните управления в техните страни.

Знае се, че сега само Нидерландия остава корав съперник на присъединението ни към Шенген. Такава е и позицията на евродепутатите от Ниската земя, които са в групата на Европейската национална партия (ЕНП), сподели преди две седмици за Клуб Z един от тях – Йерун Ленаарс. Но увери, че тази позиция може да бъде изменена „ при избрани условия “. И добави, че ще би трябвало да се изчакат заключенията на поканените от държавните управления в София и Букурещ доброволни проучвателни задачи на Европейската комисия.

Посещенията на специалистите завършиха на 15 октомври, само че заключенията ще бъдат конфиденциални, дадоха отговор от Европейска комисия на питане на Клуб Z.

Сега Ленаарс е дал своя вот „ за “ влизането ни, излиза наяве от поименното гласоподаване. Съпартиецът му Питер ван Дален обаче е „ срещу “.

Срещу страната ни са били и други нидерландци – консерваторите Михил Хоогевеен, и Берт-Ян Раусен, както и извънредно лявата Аня Хазекамп.

Като означават, че Шенгенското пространство е едно от най-големите достижения на Европейски Съюз, депутатите показват „ учудване “ по отношение на обстоятелството, че Съветът не е съумял да вземе решение за приемането на България и Румъния, макар че двете страни извършват нужните условия от 2011 година насам.

Поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно и оказва съществено въздействие върху живота на мобилните служащи и жителите, се споделя в резолюцията. Контролът по вътрешните граници има и негативно влияние върху действието на вътрешния пазар на Европейски Съюз, като се попречва вносът, износът и свободното придвижване на артикули от товарните пристанища.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР