Страничните ефекти от недостига на витамин Д се простират отвъд

...
Страничните ефекти от недостига на витамин Д се простират отвъд
Коментари Харесай

Депресията ви може да се дължи на недостиг на витамин Д

Страничните резултати от дефицита на витамин Д се простират оттатък забележимите резултати върху тялото, като доста изследвания потвърждават тясната връзка сред здравословните равнища на витамин Д и положителното психологично здраве. Както е известно, човешкият организъм се нуждае от витамин Д, с цел да извършва естествените си функционалности, като този витамин се набира най-вече от слънчевата светлина. И въпреки всичко, макар видимо лесния метод за набиране на витамин Д, броят на хората, които страдат от неговия недостиг е замайващ. И по този начин, по какъв начин ниските равнища на витамин Д провокират отрицателни промени в психологичното здраве?

ВИТАМИН Д

Витамин Д е мастноразтворимо хранително вещество, което тялото ни синтезира, когато сме изложени на слънце. Той е от изключителна значимост за здравето на костите, мускулите и имунитета. Затова не е изненадващо, че незадоволителните му равнища могат да причинят цялостен набор от проблеми, водещи от своя страна до неприятно въодушевление и меланхолия. Според някои оценки близо 50 % от международното население страда от избран тип дефицит на Витамин Д.

ДЕПРЕСИЯ

Депресията е водещата причина за неработоспособност в международен мащаб и визира към 280 милиона души. Въпреки че главните аргументи за това положение постоянно са спорни, един значим фактор, който би трябвало да се вземе поради, е ролята на храненето, изключително на питателните добавки. Много научни разработки през годините приказват за високите равнища на най-различни хранителни дефицити, в това число на витамин Д, при хора с меланхолия.

ВРЪЗКА МЕЖДУ ДЕПРЕСИЯТА И ВИТАМИН D

Сезонното афективно разстройство (САР), постоянно наричано " зимна меланхолия ", е тип меланхолия, която е обвързвана с измененията в сезоните и се демонстрира едновременно всяка година. Предполага се, че разпространяването на това положение е резултат от дефицита на витамин Д през зимните месеци. Експертите поучават, че най-хубавият метод за справяне със зимната меланхолия е да прекарваме повече време на слънце, да сме по-физически дейни и да консумираме повече храни, богати на витамин Д. Разбира се, най-хубавият метод е комбинацията от тези три метода.

При подозрения, че страдате от меланхолия, изключително през зимните месеци, експертите поучават, че най-хубавото решение е да си извършите бърз домакински тест за витамин Д и да ревизирате дали равнищата ви са в норма. Тези проби са изключително потребни за хората, работещи в офисни пространства, които освен нямат задоволително досег до слънчевата светлина, само че и постоянно не разполагат с време да подготвят и употребяват необятен набор от храни, богати на витамин Д. В случай, че пробата покаже незадоволителни равнища на витамин Д е желателно да се свържете с вашия персонален доктор, който да предпише подобаваща форма на лекуване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР