Странджа не е като другите планини. Ако на други места

...
Странджа не е като другите планини. Ако на други места
Коментари Харесай

"Фестивал на хвърчилата" в Бургас приветства лятото

" Странджа не е като другите планини. Ако на други места можем елементарно да изпаднем в обстановка на заплаха, то в Странджа отиваме да се учим и съзерцаваме природата. В Странджа придвижването измежду природата е същинска приятност и отмора " – по този начин Владимир Димитров дефинира втория си дом – планината. Любов към природата и нестихващия живот в нея, която не го напуща през целия му живот.

Владимир е лесовъд по обучение и ръководител на Сдружение " Зелена Странджа ", което основава през 2007 година с основна цел да разпространява разнообразни туристически направления из най-голямата предпазена територия в България –.

" Всяка седмица от близо 7 години със Сдружението организираме походи в Странджа планина. Освен тях имаме и акции за разчистване, залесявания, а през лятото организираме детски лагери. Все действия, които оказват помощ на хората да прекарват повече време измежду природата, да опознават животните и растенията, които са към тях. В последните близо три години хората като че ли се ориентираха повече към природата и времето прекарано отвън града, на чист въздух, стартира повече да се цени " – безапелационен е Димитров.

Тази година сдружението отбелязва 15 години от своето битие и по този мотив Владимир и неговите съидейници още веднъж ни приканват да усетим хубостта на природата, като провеждат Истински празник на слънцето, вятъра, синьото небе, здравето и свободния дух. Тази година ще бъде второто му издание, а мястото са хълмовете над бургаския квартал Банево, носещи името Трите сестри.



" Мястото е наоколо до Бургас и е на едно нагорнище, където при естествени условия, без превалявания, съвсем всеки ден има доста подобаващ вятър за стартиране на хвърчила. И в това време изкачването до него съставлява лек пешеходен преход. А от самия връх има доста красиви гледки към целия Бургаски залив, града и близките села. "

Първото издание на Фестивала на хвърчилата през май 2021 година събира на поляната повече от 150 души, измежду които и доста деца.

" Децата доста се забавляват на хвърчилата. Това е знак на свободния дух, на свободното придвижване и по този метод приветстваме и наближаващото лято. Времето предходната година беше идеално за задачата и се надявам и тази неделя да е същото " – пожелава си Димитров.



А вие, даже и да нямата опция да присъствате персонално на Фестивала на хвърчилата в Бургас, запомнете мястото, тъй като както стана ясно хълмът Три сестри е уместно място през цялото лято за стартиране на хвърчила и би било отлично многообразие от плажните интензивности за вас и вашите деца. Маршрутът до там е към 5 километра, най-вече скалист и открит, по тази причина Владимир Димитров припомня, че в случай че тръгнете по него би трябвало да сте с комфортни и подобаващи за горски преход обувки и шапка, с която да се предпазвате от слънцето.
Снимки и видео: zelenastrandja.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР