Страната влиза в етап 2 и 3 на пандемията от

...
Страната влиза в етап 2 и 3 на пандемията от
Коментари Харесай

Кирил Петков обяви, че от 20 март падат всички Ковид рестрикции, а от 5 - зеленият сертификат

Страната влиза в стадий 2 и 3 на пандемията от ковид, чакаме да стигнем и до стадий 1 в пай интервал, което значи, че цяла България ще бъде скоро в зелената зона. Към 20 март ще е допустимо да прекратим всички ограничавания в страната и " зеленият документ " да остане само настоящ в европейския правилник за пътешестване. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

" Новината за през днешния ден е, че нашият планиран проект дава 20 март за края на " зеления документ " в България и фокусът върху имунизация продължава със същите темпове, които сме постигнали до този миг ", сподели Петков. Премиерът направи изказване на брифинг, в който участваха и здравният министър проф. Асена Сербезова и държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Министър Сербезова сподели, че напъните дават резултат в система с дефицит на фрагменти. " Благодаря на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на опазване на здравето ", добави тя: " Кризата оголи редица недостатъци на системата ". Част от проблемите имат дълготрайно решение и сме заложили нужните разбори, уточни още Сербезова. Тя сподели още, че имунизирането би трябвало да продължи.

За посетителите на обекти от публично значение условието за " зелен документ " ще отпадне още от 5 март: От 24 февруари първа стъпка е всеки обект да позволява лица без " зелен документ ". Изискванията остават за личния състав към момента. Допуска се образование на до 12 деца в просветителни центрове и школи. Следващата дата е 5 март – в случай че нещата се развиват позитивно, визитите на действия и услуги от обекти с публично значение ще се дават без " зелен документ ", заяви държавният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Изискването към момента остава наложително за личния състав. Присъствени групови занятия в просветителни центрове ще става с условия за физическа отдалеченост и стерилизация. Провеждането на граничния здравен надзор става съгласно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения лист.

" Ако нещата продължат да се развиват в позитивна тенденция, от 5 март визитите на действия и услуги, предоставяни от обекти с публично значение, ще стават без условие за " зелен документ " въобще. Няма значение какво е към този момент персоналното предпочитание на притежателя. Всеки може да посещава подобен вид обекти. Те в действителност за всички обекти, за които приказваме. Изискването за " зелен документ " към момента остава наложително за личния състав. Трябва да знаете, че те в голяма степен имат в действителност и работят с подобен ", добави той.

" На 20 март може да обявим, че визитите на действия и услуги стават без документ, както и без документ за личен състав. С други думи " зеленият документ " важи доколкото човек, в случай че желае да пътува, това му обезпечава омекотен режим ", сподели още Кунчев.

" Според нас маските би следвало да отпаднат най-късно, само че да се акцентира повече на доброволния детайл. В процеса на предаването на вируса те играят основна роля. Ако забелязвате в този момент в страните, които подвигат съвсем всички ограничения, те не престават да предлагат носенето на маски и това е разумно ", добави държавният здравен контрольор.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР