Страната ще иска отлагане на новите правилаТежки ограничения за превозвачите

...
Страната ще иска отлагане на новите правилаТежки ограничения за превозвачите
Коментари Харесай

Европа удари превозвачите ни

Страната ще желае отсрочване на новите правила


Тежки ограничавания за превозвачите одобри Съветът на Европейския съюз по превоз на съвещание, траяло 15 часа в Брюксел. Текстът планува седмичната отмора на водачите да бъде отвън шофьорската кабина. Те би трябвало да се връщат в страната, където са основани компаниите им, минимум един път на четири седмици.

Превозвачите ще би трябвало да вършат и най-малко пет дни пауза сред две серии каботажни транспорти в друга страна. В рамките на полемиките бе реализирано единодушие камионите да не се връщат вкъщи, което бе една от така наречен червени линии за България.

Споразумението е тежък удар за българския интернационален превоз, разяснява за “Труд ” Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи. По думите му, в случай че тези текстове бъдат признати от Европейския парламент, това ще бъде ликвидиране за бранша. Промените целят едно – западните страни да вземат нашата работна ръка, тъй като имат потребност от нея, съобщи Димитър Димитров, изпълнителен шеф на Камарата на автомобилните превозвачи.

По думите му това, което ще се случи, е огромна част от нашите компании да изнесат бизнеса си в други страни.
България в лицето на министъра на превоза Росен Желязков се разгласи изрично срещу новите правила. Нашата позиция поддържаха и Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватска и Малта, които дефинираха съглашението като “непропорционално ” и “дискриминационно ”. Страната ни ще се опита да издейства отсрочване на новото решение за интернационалните транспорти в Европейски Съюз, съобщи Желязков в Брюксел.

Определени бяха и периодите за слагане на така наречен интелигентни тахографи. Всички камиони би трябвало да бъдат оборудвани с такива до 2022 година за ново създадени транспортни средства и до края на 2024 година за всички останали.

Предстои Европейският парламент да излезе с позиция по пакета “Мобилност 1 ”, след което ще стартират така наречен триалози сред Екологичен потенциал и Европейски Съюз.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР