Страната от Източна Европа беше блокирана да се присъедини към

...
Страната от Източна Европа беше блокирана да се присъедини към
Коментари Харесай

България заложник на дебата за Шенгенското пространство, казва премиерът

Страната от Източна Европа беше блокирана да се причисли към зоната без паспорт при започване на годината.

България е пленник във връзка с разширението на Шенген, съгласно премиера на страната.

Пред Euronews Николай Денков сподели, че страната му е изпълнила всички критерии на Европейски Съюз за се причисли към зоната за безгранично пътешестване, само че към момента е блокиран за влизане в Шенгенското пространство от някои държави-членки, като Австрия.

„ Когато се срещнах с канцлера Нехамер в Австрия, той беше доста явен, че няма проблеми с България и Румъния сами по себе си през днешния ден ", сподели министър председателят.

" Неговият проблем е по какъв начин работи Шенгенското пространство като цяло. Така че това е по-скоро като полемика сред Австрия и Европейския съюз, която аз Предпочитам, в сравнение с сред България и Австрия. 

„ Разбира се, ние сме жертвите на тази обстановка. Ние, както споделих през днешния ден, се усещаме малко като заложници в тази обстановка. Надявам се през декември да има позитивно развиване. "

Денков отхвърли и рецензиите от Унгария и Сърбия, откакто България разгласи, че възнамерява да таксува преноса на съветски газ през своя територия.

И двамата вносители на природен газ от Москва, Будапеща и Белград се притесняват, че мярката ще докара до по-високи цени на горивата. 

Но министър председателят сподели, че законът не е ориентиран към тях.

" Начинът, по който се ползва този налог, не слага никакви условия за заплащания от получаващите страни, като Унгария или други страни.

„ Той е избран по подобен метод, че би трябвало да бъде заплатен от Газпром и имах полемики с унгарския министър председател Орбан, със сръбския министър председател (Александър Вучич) и им споделих, че това е не против вашите жители. Не желаеме да ги нараняваме по никакъв метод. Това, което желаеме, е да вземем част от облагата на съветската военна машина, тъй като тя се зарежда от Газпром безусловно по някакъв метод. "

Преди това България блокира договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз заради опасения по отношение на правата на националните малцинства. Миналата година обаче беше реализирано съглашение по въпроса и София няма повече претенции към Северна Македония.

„ Не, нямаме повече претенции. Има доста ясно решение от предходната година, 2022 година “, сподели Денков.

„ Всъщност е сред Северна Македония и Европейския съюз. Така че това е въпрос на договаряния с тях, а не с България през днешния ден.

„ Какво чакаме дали това съглашение ще бъде изпълнено от страна на Северна Македония, както се чака. "

Той добави, че влизането на Западните Балкани в Европейски Съюз е в политически и стопански интерес на България, само че предизвести, че новите страни би трябвало да са правилни членове на Съюза, откакто се причислят.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР