Страната ни устойчиво повишава вноската си в Европейската космическа агенция

...
Страната ни устойчиво повишава вноската си в Европейската космическа агенция
Коментари Харесай

България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция

Страната ни стабилно покачва вноската си в Европейската галактическа организация /ЕКА/ и се стреми към асоциирано участие в нея. За Министерство на нововъведенията и растежа /МИР/ галактическият бранш е извънредно значим, тъй като е мотор на нови технологии, нововъведения и софтуерни пробиви, сподели отрасловият заместник-министър Стефан Савов при откриването на интернационалния семинар „ Космосът в поддръжка на сигурността и защитата “, който се организира под патронажа на министерството.

Главният фокус на събитието е поощряване на нововъведенията в галактическите действия и стимулиране на софтуерния суверенитет в секторите на сигурността и защитата, с оглед обезпечаване на по-добър продан сред гражданските и отбранителните проучвателен и иновационни общности.

Савов посочи, че министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев персонално е взел участие в съвещанието на Съвета на министрите в Европейската галактическа организация в Париж в края на 2022 година, където е подчертал над 50-годишния опит на България в галактическите технологии и потенциала за развиването им.

Заместник-министър Савов уточни, че страната ни има обичаи в региона на галактическите проучвания и технологии , само че последните години е изгубила инерцията и би трябвало да навакса изоставането.

„ Споразумението за европейска кооперираща страна сред държавното управление на България и ЕКА, което беше подписано предходната година, е един инструмент за развиване на галактическия бранш “, посочи той.

От думите му стана ясно, че се поставят систематични старания страната ни да укрепи присъединяване си в европейските галактически стратегии.

„ Фокусираме се оптимално да разпространяваме тези стратегии, върху включването в тях и на дребните и междинни предприятия, на стартъпите и бизнесмените “ , сподели той.

В тази връзка заместник-министърът на нововъведенията разгласи, че на 3 и 4 април МИР и Европейската галактическа организация провеждат осведомителни дни за Деветата тръжна процедура на ЕКА в България, като досега към този момент са регистрирани над 80 участници .

„ Целта е да бъдат показани опциите за присъединяване на български компании и научни организации в организацията “, изясни Савов и добави, че Тръжната процедура ще бъде отворена за подаване на планове от 24 април до 16 май т.г .

По време на откриването на семинара шефът на Центъра за проучвания по национална сигурност и защита /ЦИНСО/ към Българска академия на науките Камен Илиев уточни, че космосът още веднъж би трябвало да бъде измежду държавните цели . Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, сподели от своя страна, че Центърът за аерокосмически наблюдения към Министерство на вътрешните работи може да бъде мост към приемането ни в Европейската галактическа организация .

Организатори на събитието са ЦИНСО към Българска академия на науките, с поддръжката на военното министерство и в съдействие с асоциацията Eurisy.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР