Страната ни покрива абсолютно всички критерии за членство в Шенгенското

...
Страната ни покрива абсолютно всички критерии за членство в Шенгенското
Коментари Харесай

Емил Радев в Брюксел: Ставаме жертва в течение на години на вътре...

" Страната ни покрива безусловно всички критерии за участие в Шенгенското пространство. България пази една от най-трудните граници на Европейски Съюз. Основният мигрантски поток не минава през България. Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите борби в две страни членки. За страдание очевидно разпоредбите на играта не важат еднообразно за всички в Европейски Съюз. Европейска комисия и Екологичен потенциал неведнъж обявиха, че България извършва всички критерии за участие в Шенген. Бизнесът също страда. Само превозвачите ни губят по 150 милиона евро годишно за това, че не сме в Шенген.

 

Чуждестранният бизнес също губи доста от обстоятелството, че България не е в Шенген. Това е повода да провеждам тази конференция - би трябвало да дадем явен знак, че това не може да продължава и би трябвало да заявим твърдата си позиция, че България би трябвало да стане член на Шенеген ", съобщи при започване на конференцията Емил Радев.  

 

Постоянният представител на страната ни в Европейски Съюз дипломат Румен Александров разгласи, че Екологичен потенциал е доста по-напред от Европейския съвет по отношение на поддръжката си за участието на България в Шенген. " Надявам се това да се промени. България и Румъния са подготвени за участие от 11 години. Пандемията, мигрантските рецесии, войните в Украйна и Израел повлияха отрицателно на приемането на България в Шенген, само че в това време ние покриваме все по-високи критерии. България е благонадежден и скъп сътрудник, който има място в Шенгенското пространство. Постигнахме забележителен прогрес по всички условия. Резултатите са позитивни и демонстрират, че се усъвършенства съдействието с всички страни. България е подготвена да изиграе значима роля и демонстрира, че участието ни в Шенгенското пространство ще е от изгода за всички в Европейски Съюз ", безапелационен бе дипломат Александров.  

 

Специално видеообръщение направи и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. " Като ръководител на Европейския парламент желая да акцентира на три съществени аспекта. Първо, разширението на Шенгенското пространство символизира европейското единение. и взаимност. Да приветстваме България и Румъния в Шенгенското семейство потвърждава нашия ангажимент да поддържаме еднообразно всички страни членки в европейския им път. Призоваваме това решение да бъде взето навреме, защото всички предпоставки за това са налице Второ, икономическите прерогативи – Шенген предизвиква европейския стопански напредък. Присъединяването на двете страни значи, че ще се улеснят митническите процедури, ще намалеят комерсиалните бариери, ще се усъвършенства тяхната интеграция в Европейския обединен пазар. На трето място, става въпрос и за нараснала взаимна сигурност. Участието на двете страни ще укрепи това изпитание. Присъединяването на България и Румъния не е единствено условност, трябвало е да се случи преди години, това е значима стъпка към по-обединена, по-благоденстваща и по-сигурна Европа. Искам да благодаря на сътрудника ми Емил Радев за неуморността му, за организацията на конференция и това, че тематиката за Шенген е на челно място в дневен ред. Нека работим дружно, с цел да стане действителност това присъединение, с цел да стане Европа по-силна и по-интегрирана ", безапелационна бе тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР