Страната ни мина психологическата граница от един милион заразени с

...
Страната ни мина психологическата граница от един милион заразени с
Коментари Харесай

България достигна пика на петата COVID вълна, следващите дни ще са решаващи

Страната ни мина психическата граница от един милион инфектирани с Коронавирус от началото на пандемията до момента. В момента, страната е в пика на петата Коронавирус вълна, съобщи пред NOVA шефът на националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Стана ясно, че леглата в лечебните заведения са заети на половина. Прогнозата е до края на тази седмица да има растеж с още 10 % претовареност. Според изчисленията обаче, до края на актуалната вълна, леглата няма да се запълнят над 70 %, което пък е прагът за локдаун.

На места обаче има различен проблем - дефицит на лекари, поради многото карантинирани медици. Следващите дни ще са решаващи за изхода от петата вълна, счита шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ В момента се намирам в платото на пика, т.е. пожарът гори на най-много. Твърде доста болни, цялостни болници”, изясни проф. Ива Христова.

Според математика проф. Николай Витанов, след сегашния пик, обстановката ще се успокои.

„ Трендът на новите случаи го пречупихме предходната седмица”, добави той.

Ефектът от по-малкия брой инфектирани ще се усети в лечебните заведения след няколко седмици, защото част от към този момент инфектираните, занапред ще потърсят болнично лекуване. Не се чака, обаче, натоварването към лечебните заведения да стане неудържимо.

„ Системата към момента има запаси. Броят на заетите интензивни кревати е някъде към 50% от оптималния потенциал. Леглата ще стигнат, въпросът е за медицинския личен състав. Дали ще има, който да ги обслужва”, сподели още математикът.

Само за денонощие, новозаразените медицински лица са 187. Сериозен кадрови проблем изпитват от дни в болничното заведение в Ловеч, където по едно и също време се заразиха 12 лекари и сестри. А това докара до сериозна метаморфоза на работата, с цел да не се прекъсне приемът:

„ Бяха модифицирани графиците, няма усложнения в работата на отделенията. Към момента единствено очно поделение не приема в момента”, разяснява Маруся Върбанчева от РЗИ-Ловече.

Карантината на част болните медици изтича през днешния ден. Останалите се чака да са на работа през идващите дни.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания чакат скоро новият подвариант на Омикрон - BA.2, да стане преобладаващ и у нас. Той е още по-заразен, само че и протича по-леко.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР