Страната ни има място в Еврозоната, но, за съжаление, доходите

...
Страната ни има място в Еврозоната, но, за съжаление, доходите
Коментари Харесай

Димитър Данчев: В интерес на българите е да достигнем по-скоро Маастрихските критерии за влизане в Еврозоната

Страната ни има място в Еврозоната, само че, за жалост, приходите на българските жители към момента са надалеч от междинните в страните от клуба на богатите. Затова служебното държавно управление работи интензивно, с цел да покрием в къси периоди критериите за участие. Това сподели заместник-министърът на стопанската система и промишлеността в служебното държавно управление пред социалисти във " Връбница ". Той беше посетител на първата по рода си тематична полемика, проведена от ръководителя на Районния съвет Станислав Младенов. Темата, която обсъждаха социалистите със заместник-министъра, беше " Инфлацията и ограниченията за превъзмогване на следствията от нея ".

" Както участието на България в Европейски Съюз и НАТО, по този начин и в Еврозоната, в огромна степен е политически въпрос, разяснява Димитър Данчев. - Всяко участие в сходни интернационалните организации има своите отговорности и задължения. Те от своя страна са свързани с някои негативи, включително и такива, които имат икономическо изражение ".

Заместник-министърът на стопанската система означи, че по въпроса " за " или " срещу " еврото Българска социалистическа партия има публично решение на Конгрес. " Партията поддържа еврото и това решение не е отменяно, напомни той. - Смятам, че то е правилно, тъй като вероятността пред България още с влизането в Европейски Съюз е рано или късно и нашата страна да стане член на еврозоната. Такъв е поетият ангажимент. Затова от оня миг, въпросът " Дали? " въобще не стои. Правилният въпрос е " Кога? ". Тук към този момент има разнообразни отзиви. Моят персонален отговор е - когато сме подготвени. А ще бъдем подготвени тогава, когато отговорим на всички официални критерии за това. Един от тези критерии е инфлацията, а на него сега не отговаряме. Друг значим аршин е процентът на дълга по отношение на брутния вътрешен артикул. Не по-маловажна е и конвергенцията или доближаването на действителните приходи на българските жители до междинните в еврозоната ".

Димитър Данчев означи също, че не инцидентно Българска социалистическа партия настояваше преди време Българска народна банка да даде справедлив разбор, който да покаже тази конвергенция и дали страната ни дава отговор на формалните критерии и подготовка за участие в еврозоната. " За страдание, подобен разбор не беше показан, сподели заместник-министърът. - Той беше сменен с проект за приемане на еврото, който планува това да се случи до 2024 година. Много ще се веселя, в случай че в действителност България дава отговор на всички критерии и жителите имат изискваните високи приходи до 2024 година.

Членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София и ръководител на районния съвет на социалистите във " Връбница " Станислав Младенов сподели, че сходен тип полемики ще станат обичайни. " Направихме допитване измежду нашите членове и се оказа, че тематиката за икономическата политика е най-интересна за тях. Затова започнахме с нея и с гостуването на заместник-министър Данчев, изясни Младенов. - Следващата по интерес тематика е обвързвана с интернационалната политика и връзките на България с Русия. Затова ни следва и такава полемика. Истината е, че до момента в който страната ни няма национална теория, каквото и да приказваме и да планираме за бъдещето, няма да реализираме триумф. Всичко ще наподобява като безредни стъпки в незнайна посока. А това няма по какъв начин да докара до добър резултат нито за жителите, нито за страната ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР