Страната ни гони двама руски дипломати. Това се случва часове,

...
Страната ни гони двама руски дипломати. Това се случва часове,
Коментари Харесай

Шпионски скандал: България гони двама руски дипломати


Страната ни гони двама съветски дипломати. Това се случва часове, откакто стана ясно, че тече следствие за шпионаж у нас в интерес на Москва.

В късния следобяд българският министър на външните работи Теодора Генчовска разгласи, че двама съветски дипломати са поканени да изоставен страната.

Преди това прокуратурата заяви, че съветски посланик е работил против ползите на България дружно с български жител. Той е военачалник от запаса с достъп до класифицирана информация от НАТО и Европейския съюз. Срещу двамата е формирано и досъдебно произвеждане за закононарушение против страната - нерегламентирана разследваща активност, а против българина към този момент е повдигнато и обвиняване.

Посланикът на Москва у нас е била поканена на диалог в министерството на външните работи, само че не се е явила.

Говорителката на Министерския съвет разгласи, че тече инспекция дали има още участници в шпионска активност.

„ Ще бъдат подхванати всички ограничения, в това число преглеждаме опцията от идентифициране на спомагателни лица, които слагат под въпрос техния дипломатически статус, тъй като не извършват единствено дипломатически функционалности “, разгласи Лена Бориславова.

Поредният шпионски скандал, обвързван с съветската федерация, стана тематика и в коридорите на Народното събрание.

„ Това са проблеми отпреди години. Гешев се пробва да лустроса имиджа на Специализираната прокуратура, тъй като е пред закриване “, разяснява Атанас Атанасов.

„ В Министерския съвет са взети решения тази прокуратура, която си прави работата и разкрива съветските шпиони, да бъде закрита, този въпрос към вносителите на тези решения, някой се тормози да не му разкрият шпионите “, уточни и Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

От ГЕРБ желаеха държавните институции да излязат с позиция.

„ Много необичайно съвпадане сега, в който още веднъж се желае закриване на профилираното произвеждане. По време на Борисов всички дипломати бяха гонени от страната ни, в този момент желаеме да чуем ясна позиция “, разгласи Дани Каназирева.

Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “ отхвърлиха коментар.

През последните 25 години от България бяха експулсирани на няколко пъти съветски дипломати поради противодържавна активност.

По-късно стана ясно, че съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова не се е явила в министерството на външните работи, тъй като в този миг е била на Шипка да сервира цветя на паметника Шипка за 3 март.

Вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява с отрицание това.

С нота българското външно министерство особено акцентира, че с изключение на експулсирането на двамата съветски дипломати, чака от съветската задача да се извини за обидния език, употребен в изявления против България от началото на войната в Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР