Страната е изправена пред кризи, няма дългосрочни договори за доставка

...
Страната е изправена пред кризи, няма дългосрочни договори за доставка
Коментари Харесай

ДБ пред Радев: Ако получим мандата, ще преговаряме със същите 4 партии както досега

Страната е изправена пред рецесии, няма дълготрайни контракти за доставка на газ, няма законодателство, обвързвано с Плана за възобновяване и резистентност, правосъдната промяна буксува. Необходимо е да има работещ парламент, с цел да може България да премине по-лесно през тези рецесии. Вие към този момент заявихте, че ще положите старания за образуването на нов кабинет в границите на това Народно събрание.

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на „ Демократична България “ на консултациите преди връчването на третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Провеждането на тези съвещания преди третия мандат е доста градивна стъпка. Намираме се в комплициран политически стадий, в поредност от рецесии, и парламенти, които не могат да родят постоянни болшинства, обърна се съпредседателят на Демократична България Христо Иванов към президента.

Нашата политическа рецесия – че не можем да имаме устойчиво ръководство, е доста рисков миг в страната. Смятаме, че би трябвало да бъде направено вероятното и отговорно изпитание да бъде излъчено държавно управление в този парламент. Ако не стартираме незабавно решаването на тези рецесии не просто рискуваме тези рецесии да продължат, само че рискуваме и да се окажем съдбовно неподготвени за тях. Няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще родят нещо друго. И тръгвайки към нови избори, вървим към утежняване на политическата среда за взимане на решения, тъй като акцията ще бъде поляризираща. Дълбоката политическа рецесия ще стане още по-тежка, защото българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима подобен връх, че парламентарната народна власт е в заплаха и би трябвало да се търси по какъв начин да бъде избавена.

Затова считаме, че третият мандат – като мандат на разговора, като мандат на излизането отвън нормалните политически клишета, е опция за всички нас да преодолеем тази рецесия, вместо да я засилим с една предизборна акция.

Ние сме подготвени да участваме в напъните за образуване на държавно управление – и като мандатоносители, и като на участници в договаряния. Ние ще сведем до най-малко изискванията, които ще слагаме, тъй като политическата класа доста се увлече в слагането на разграничителни и червени линии без да може да предложи решения. 8 месеца след следващите избори сме напът още веднъж да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа обстановка, пред която се е изправяло нашето потомство. Това заплашва да се трансформира в доста тежко признание, че не можем да носим отговорност, добави Иванов.

Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим договаряния в границите на досегашната 4-на коалиция, която се разпадна, с доста съществени заключения от нейния разпад, добави съпредседателят на Демократична България./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР