Страната да се раздели на 234 едномандатни избирателни района с

...
Страната да се раздели на 234 едномандатни избирателни района с
Коментари Харесай

ГЕРБ дразни партията на Трифонов със законопроект за мажоритарни избори

Страната да се раздели на 234 едномандатни изборни региона с почти идентичен брой население, още 6 ЕИР да има в чужбина. Парламентарните избори да се организират по мажоритарна система, предлага в собствен законопроект за смяна на Изборния кодекс ГЕРБ. Документът е импортиран в Народното събрание.

Всички претенденти за народни представители ще могат да бъдат предлагани за вписване единствено от една групировка и единствено в един едномандатен избирателен регион. Проектът планува за определен да се смята претендентът, който е получил повече от половината гласове в ЕИР. Ако никой не е получил толкоз, се създава втори тур, на който е определен претендентът с най-вече гласове.

Месец преди първия избор по тази система сънародниците в чужбина би трябвало да могат да подават заявление за дейна регистрация за гласоподаване отвън страната пред уеб страницата на ЦИК, планува законопроектът. Предлага се и наименованията, границите и номерацията на изборните региони да се дефинират от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

В претекстовете си от ГЕРБ показват, че мажоритарните избори ще улеснят доста основаването на парламентарни болшинства, а оттова и на еднопартийни болшинства, поради по-малкия брой партии, които биха влезнали в Народното събрание. Мажоритарната система дава опция да се повдигнат разпознаваеми персони в избрания регион, осведомени с проблемите на локалните хора, изясняват още от ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов се стимулират и с резултатите от референдума, извършен през 2016 година от настоящия водач на Има Такъв Народ Слави Трифонов, съгласно които болшинството българи е "за " мажоритарен избор. С измененията в Изборния кодекс ГЕРБ предизвика партията на Трифонов с аргумента, че двете политически сили имат болшинство за прокарването на мажоритарния избор.

"За да се вкара мажоритарна изборна система, се изисква сигурен Парламент, тъй като е належащо доста време за изчистване на изборните описи, основаването на 240 едномандатни региона въз основата на тези описи и още един куп софтуерни въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им би трябвало тъкмо това сега - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която би трябвало да изчезне от полето на българския политически живот. И при един сигурен, спокоен и убеден Парламент незабавно ще се случи това, поради което изобщо беше основана партия “Има подобен народ”, а точно - въвеждане на мажоритарна изборна система. Всичко по реда си ", разяснява във фейсбук преди дни Трифонов, който се възвръща от COVID-19 в дома си.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР