Страхувам се от това, което на руски наричат екцес на

...
Страхувам се от това, което на руски наричат екцес на
Коментари Харесай

Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

" Страхувам се от това, което на съветски назовават " екцес на изпълнителя " - някой, който ще реши да свърши без да пита услуга на Кремъл - да аргументи гибел или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск ". Това съобщи пред журналистът Христо Грозев от проверяваща мрежа " Белингкат ", който беше разгласен за търсене от Русия. 

" Поне от 2-3 години ФСБ имат голям проблем с нашите следствия. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които желаят да се срещнат с нас " ", сподели още Грозев.

Той не разкри в коя страна, даже и на кой континент се намира сега.

" Не го върша преднамерено. Но когато бях разгласен за федерално търсене, бях на различен континент, по тази причина се наложи да остана ", сподели Грозев.

" Поне от 2-3 години освен аз, само че и сътрудниците от " Белингкат " имаме необикновен режим на пътешестване, с пазаруване на билети в последния миг, с цел да не може да бъде елементарно разгадано къде пътуваме, какво проверяваме. Сега нещата минават на качествено друго равнище. За да се върна в Австрия, където пребивавам, би трябвало да трансформира забележителна част от билетите си, с цел да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл ", сподели Грозев.

Той дефинира като казус включването на име на задграничен публицист в листата на ФСБ.

Грозев не знае за какво е включен в този лист. Каза, че е наел юристи в Русия. " Те не могат да схванат в какво тъкмо съм обвинен и упрекнат ", сподели Грозев.

" Наех юрист и от правозащитната организация " Агора ". Вече втори ден не могат да получат информация. Надявам се към този момент да я получим ", сподели той.

Грозев счита, че е привлякъл вниманието на съветските служби през 2016 година с следствието си на свалянето на малайзийския аероплан. " Всяка година вървях да образовам публицисти в Русия. През 2016 година, на излизане от страната ми беше комплициран черен щемпел ", сподели журналистът. " През 2019 година наше следствие нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за ликвидиране в Берлин на чеченски емигрант. Практически нашето следствие беше главно доказателство в правосъдна зала, с което представител на ФСБ беше наказан до живот и сега той е в берлински затвор. И в края на 2020 година разкрихме кой е отровил Навални, само че и го направихме по метод, по който на практика унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който избрани указания са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, тъй че съм сигурен ", сподели Грозев.

" Два дни преди българското държавно управление да привика Митрофанова, три други държавни управления в Европа ми предложиха помощ ", сподели още Грозев. Той добави, че досега му е препоръчана помощ от Холандия, Австрия, Швеция, Естония.

За момента знае от съветската държавна медия, че е разгласен за търсене по съветския Закон за разпространение на подправени вести за съветската военна интервенция.

Междувременно в изявление за БНР Стефан Тафров, някогашен дипломат на България в Организация на обединените нации и в няколко европейски страни, сподели, че " Христо Грозев от дълго време боде очите на съветските управляващи с доста смелата си журналистическа активност ". Тафров дефинира протичащото се като опит за заплашване на журналиста.

България би трябвало да стачкува остро против тези опити за заплашване, счита Тафров. По думите му в дипломацията времето за реакция е доста значимо.

" По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай, само че надали Митрофанова щеше да бъде извикана във Външно министерство, в случай че нямаше тази реакция от българското публично мнение. "

" Това е офанзива към България. Това е опит за заплашване на България, на която в Москва се гледа като на най-слабото звено в НАТО, с известни учредения ", акцентира дипломатът.

Стефан Тафров означи, че съветските секрети служби " имат навика " да се саморазправят с " неуместни хора " и на територията на натовски страни.

" Тук се слага и въпросът за нашите секрети служби - по какъв метод ще му окажат подпомагане да избегне тези закани. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР