Страховете от търговска война, които са подхранвани от предложените от

...
Страховете от търговска война, които са подхранвани от предложените от
Коментари Харесай

ЕЦБ: Страховете от търговска война вече вредят на икономиката

Страховете от комерсиална война, които са подхранвани от препоръчаните от Съединени американски щати митнически цени, към този момент вредят на стопанската система, повишавайки разноските за заеми и понижавайки цените на акциите. Това съобщи Беноа Кьор, член на борда на шефовете на ЕЦБ, представен „ Ройтерс”.

Кьор означи, че последствията от възможна комерсиалната война върху инфлацията ще станат забележими едвам в по-дългосрочен проект, до момента в който страховете от такава война към този момент вредят на кредитополучателите и на вложителите.

Позовавайки се на направена от ЕЦБ симулация, той уточни, че мита от 10% за целият импорт и експорт на Съединени американски щати могат да забавят световния стопански напредък с 1% през първата година, като Съединените щати ще се окажат измежду най-засегнатите, до момента в който еврозоната ще претърпи по-сдържан спад.

Ройтерс отбелязва, че вложителите се чудят дали забавянето на икономическия напредък, което може да се утежни, в случай че не и да бъде породено от напрежението в международната търговия, може да отсрочи във времето края на програмата на ЕЦБ за големи по мярка покупки на еврооблигации (т.нар. " количествени удобства " ), или анулацията на негативните лихвени ставки в еврозоната.

На този стадий се чака ЕЦБ да приключи програмата за " количествени удобства " в размер на 2,55 трлн. евро до края на годината и да увеличи за пръв път негативните лихвени проценти към средата на 2019 година, макар че инфлацията в еврозоната е към момента много ниска и на равнища към 1,5% (при целевото равнище от на ЕЦБ от малко под 2 на сто).

Но спадът на акциите на фондовите тържища и серията по-слаби стопански данни и изследвания от еврозоната стартират да пораждат въпроси измежду вложителите дали Европейската централна банка ще се придържа към този път на развиване на своята парична и лихвена политика.

В днешното си изявление Беноа Кьор не даде ясни индикации за вероятни непосредствени последствия върху провежданата от ЕЦБ политика, само че акцентира, че възможна комерсиална война ще навреди както на икономическия напредък, по този начин и на заетостта - две от главните движещи сили за инфлацията, показва Ройтерс.

" Подхранвайки несигурността измежду участниците на пазара, страховете от комерсиална война ускориха в допълнение волатилността (резките съмнения в цените) на финансовите пазари, на която сме очевидци от по-рано през година ", сподели той и добави:

" Това не е в поддръжка на икономическия напредък и на заетостта ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР