Страхът от инфлацията и неизвестността около икономическата обстановка в България

...
Страхът от инфлацията и неизвестността около икономическата обстановка в България
Коментари Харесай

Надпревара за жилища: Инфлацията вече не плаши купувачите

Страхът от инфлацията и неизвестността към икономическата конюнктура в България ускори интереса към изцяло готовите жилища и прати покупките на „ зелено “ в историята. В същото време в края на към този момент миналата 2022 година този боязън от инфлацията се трансферира от купувачите на продавачите. Около това мнение се сплотиха специалисти в региона на недвижимите парцели, които взеха присъединяване в бизнес форума на Imoti.net, който се организира в София.

През 2022 година жилищата в София са намирали реализация с 20% по-бързо спрямо 2021 година Средно към 30 дни лишава завършването на имотна договорка в столицата. Най-търсените парцели пък са били изцяло готовите.

Миналата година започнахме със боязън от инфлация, което подтикваше купувачите към по-бързи покупко-продажби и това подвигна цените. Но в края на годината този боязън се трансферира към продавачите и те започнаха да си задават въпроса: „ Какво ще се случи? Давай да продаваме ", обобщава Димитър Христов от „ Явлена “.

Сред останалите значими събития, които се случиха на пазара и значително го накараха да стартира своето усмиряване, са огромният брой предоговорени условя и войната в Украйна.

Миналата година видяхме и хора, които купуват парцели за поданство. Станахме очевидци на спад в покупко-продажбите. Вече виждаме, че част от продавачите започнаха да вършат отстъпки от продажната цена. Има апетит към момента за стойностни парцели ", споделя още Христов.

По думите му точно страхът от неизвестността с какъв брой ще се оскъпи един парцел, в случай че занапред стартират ремонтни действия в него, кара огромна част от купувачите да „ не помнят “ за покупката „ на зелено “. Инвеститорите също все по-рядко продават парцелите си в начален стадий на строителство.  
Голяма част от евентуалните купувачи нямат приходи за осъществяване на покупко-продажбите...
...до подобен извод доближават бизнесмените в бранша на база наблюденията си, че има засилен интерес към парцелите, само че все по-малко осъществени покупко-продажби. Очакванията на Националната асоциация на строителните бизнесмени е до края на актуалната година темповете на покупко-продажбите ще се възстановят до равнищата от 2018 – 2019 година

По данни на консултантската компания „ Явлена “ всекидневно най-търсени са двустайните и тристайните жилища, като желани са тези, които са издигнати от тухла, а нарастване в цената на жилищата има без значение от типа структура. Анализът на компанията демонстрира, че през 2022 година цените на квадратен метър за парцелите, издигнати от тухла, са се покачили до 1900 евро спрямо 1401 евро през 2021 г
Успокоение на пазара
Успокоение на пазара на недвижими парцели както на територията на София, по този начин и в цялата страна, предвиждат множеството специалисти в региона. В тази посока ще се развива пазарът и съгласно Николай Лазаров, шеф ръководство „ Продажби самостоятелно банкиране ” в Пощенска банка.

Виждаме усмиряване на пазара. Радваме се на релативно здрав пазар. В София междинният размер на заема порасна с 20%. Последното тримесечие нямаме нарастване на покупко-продажбите, което удостоверява изказванието, че пазарът ще се успокои и ще стартира да се движи от хората с по-високи приходи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР