Страх обхвана банковия сектор след срива на Silicon Valley Bank

...
Страх обхвана банковия сектор след срива на Silicon Valley Bank
Коментари Харесай

Washington Examiner: Фалитът на ключови банки води САЩ към нова голяма финансова криза

Страх обхвана банковия бранш след срутва на Silicon Valley Bank и Signature Bank предходната седмица, което провокира сериозна федерална интервенция през уикенда, с цел да се поддържат незастрахованите депозити в Silicon Valley Bank в опит да се спре суматохата.

Сривът на Silicon Valley Bank е най-значимият банков банкрут в Съединени американски щати след банкрута на Washington Mutual през 2008 година В по-общ проект, следствията от срутва на двете банки могат да доведат до безпорядък в цялата стопанска система - орис, която държавните органи обезверено се пробват да предотвратят.

История на Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank е учредена през 80-те години на предишния век и подкрепя финансирането на софтуерни стартъпи в цялата страна. Компанията забогатява по време на пандемията от ковид, която води до софтуерен взрив. Портфейлът от скъпи бумаги на Silicon Valley Bank се изстреля от към 27 милиарда $ през първото тримесечие на 2020 година до към 127 милиарда $ до края на 2021 година За съпоставяне, този скок от 100% всеобщо изпреварва нарастването от 24% на JPMorgan Chase за същия интервал от време, оповестява Блумбърг. Много от вложенията на Silicon Valley Bank включваха държавни скъпи бумаги, които в предишното са били обсъждани като сигурни активи.

Според доста икономисти политиките на лесни пари, съчетани с провокираните от пандемията примки по веригата на доставки, тогава са довели до инфлация. В резултат на това Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти, което понижи цената на доста от активите на Silicon Valley Bank.

Това се дължи на обстоятелството, че заради по-високите лихвени проценти новите облигации и държавни скъпи бумаги носят повече облага на вложителите, в сравнение с по-старите. В резултат на това по-старите активи, които Silicon Valley Bank съхраняваше, станаха по-малко мечтани и оттова изгубиха стойност.

По времето, когато Фед стартира да стяга паричната политика, Силиконовата котловина стартира да изпитва усложнения, които доведоха до стягане на коланите и съкращения в цялата промишленост, което способства за проблемите на Silicon Valley Bank.

Какво се случи предходната седмица

На фона на покачващите се лихвени проценти и софтуерния срив, Silicon Valley Bank поредно омаловажаваше рисковете за главните си действия през последните няколко месеца.

" Продължаваме да виждаме мощ в главния ни бизнес ", съобщи основният изпълнителен шеф Грег Бекер през януари.

Въпреки щастливите приказки, облигационният портфейл на Silicon Valley Bank стартира да потъва. Това ги накара да продадат облигации на стойност 21 милиарда $, затвърждавайки 1,8 милиарда $ неосъществени преди този момент загуби. Компанията разгласи част от тези продажби предходната сряда, като възнамерява да потърси 2,25 милиарда $ спомагателен капитал, с цел да укрепи салдото си.

Тези разкрития провокираха яд. Фирмите за рисков капитал започнаха да поучават клиентите си да изтеглят парите си от Silicon Valley Bank, чиито акции се сринаха. Един от известните участници, който се отдръпна, беше Founders Fund на милиардера Питър Тийл. В четвъртък клиентите са изтеглили 42 милиарда $ за един ден. За съпоставяне, съгласно сенатор Марк Уорнър, по време на финансовата рецесия през 2008 година Washington Mutual " загуби 16 милиарда $ за 10 дни ".

Silicon Valley Bank оферираше баланс с активи за 209 милиарда $ и беше 16-ата по величина федерално застрахована банка в Съединени американски щати.

До края на деня в четвъртък Silicon Valley Bank имаше негативен паричен баланс от 958 млн. $, а цената на акциите ѝ спадна с към 60%. На идващия ден калифорнийските регулаторни органи се намесиха, като затвориха банката и я сложиха под ръководството на Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите. Търговията с акциите на Silicon Valley Bank също беше спряна.

Властите бързо започнаха да търсят покупател и през уикенда започнаха да продават банката на търг, търсейки решение на рецесията.

Без избавителни ограничения

Министърът на финансите Джанет Йелън наподобява изключи опцията за избавяне на Silicon Valley Bank в неделя. На първо място беше Програмата за подкрепяне на проблематични активи на стойност към 700 милиарда $, която избави голям брой банки и други институции в разгара на Голямата криза през 2008 година

" Позволете ми да изясня, че по време на финансовата рецесия имаше вложители и притежатели на систематични огромни банки, които бяха избавени ", съобщи Йелън пред CBS. " Поради промените, които бяха въведени, няма да създадем това още веднъж. "

След Голямата криза Конгресът одобри Закона Дод-Франк, който наложи нов регулаторен режим за финансовите институции, в това число стрес проби и засилени условия за ликвидност на финансовите институции. През 2018 година по време на ръководството на Тръмп доста от тези условия бяха анулирани за междинни по мярка банки като Silicon Valley Bank.

Въпреки необятно публикуваната опозиция против спасяването на банките, политиците и длъжностните лица алармираха, че желаят да защитят тези, които са подали в Silicon Valley Bank. Съгласно политиката на FDIC депозитите до 250 000 щатски $ са застраховани, само че Silicon Valley Bank изобилстваше с депозити, които надхвърляха този предел.

Спиране на разрастването на казуса

През уикенда чиновниците на Министерството на финансите, Фед и FDIC се събраха, с цел да изготвят проект за превъзмогване на разрастващата се рецесия. Към края на неделя чиновници от трите институции оповестиха, че всички депозити в Silicon Valley Bank ще бъдат налични пари, които ще ги обезпечат.

Едновременно с това Фед разгласи проектите си да предложи на банките обособен инструмент, който да им помогне да посрещнат тегленията на влогове в неделя. В рамките на механизма банките могат да вземат мощно обезпечени заеми, с цел да усилят паричните си средства и да посрещнат условията за обслужване на тегленията и други потребности. В основата на тези стъпки е страхът от разпространяване на проблемите и от това, че сривът на Silicon Valley Bank може да се популяризира в целия банков бранш и да провокира нова финансова рецесия.

Signature Bank се разклаща

Успоредно със срутва на Silicon Valley Bank, в неделя нюйоркските регулаторни органи затвориха Signature Bank, с което означиха третия по величина банкрут в най-новата история след Washington Mutual през 2008 година и Silicon Valley Bank. От предходната седмица компанията не можеше да се оправи. Към края на предходната година активите ѝ бяха на стойност към 110 милиарда $, а депозитите - близо 88 милиарда $, по данни на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк. Около 89,7% от тези депозити в счетоводните й книги не са били застраховани от FDIC. Банката е взела участие в редица бизнеси, в това число недвижими парцели и криптовалути. Към септември съвсем една четвърт от депозитите ѝ произлизат от криптовалута, заяви Ройтерс.

Подобно на Silicon Valley Bank, доста от активите на Signature Bank изгубиха цената си, когато лихвените проценти скочиха. Властите в Министерството на финансите, Фед и FDIC оповестиха, че както и при тези в Silicon Valley Bank, депозитите в Signature Bank ще бъдат налични в понеделник.

Дупка от 620 милиарда $

След отпадането на Silicon Valley Bank и Signature Bank, вниманието се насочи към дупката в банковата система на стойност към 620 милиарда $. По данни на FDIC към края на предходната година банките са имали неосъществени евентуални загуби в размер на 620 милиарда $.

С други думи, съществува голямо противоречие сред активите, притежавани от тези банки, и тяхната стойност на свободния пазар. Феноменът, от който пострада Silicon Valley Bank, когато внезапно покачващите се лихвени проценти изпариха цената на активите ѝ, се разгръща и върху други институции, създавайки обилни опасности за системата.

Последиците от срутва на Silicon Valley Bank и Signature Bank са значими за съвещанието на Фед през идната седмица, когато се чака той да реши дали да усили лихвените проценти. Този неуспех може да бъде предвестител на това, което следва да се случи с банковата система.

" Вероятно ще има още банки, които ще банкрутират макар намесата, само че към този момент имаме ясна пътна карта за това по какъв начин държавното управление ще ги ръководи. Банковите бордове и мениджмънтът на банките получиха сериозен сигнал за пробуждане ", предизвести неотдавна създателят на Pershing Square Capital Management Бил Акман. /БГНЕС

--------------------------------

Райън Кинг за " Вашингтон Екзаминър "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР