Страдам от сърдечна недостатъчност, имам увредена митрална клапа, 4-та степен.

...
Страдам от сърдечна недостатъчност, имам увредена митрална клапа, 4-та степен.
Коментари Харесай

Покрива ли НЗОК операцията за протезиране на митрални клапи?


Страдам от сърдечна непълнота, имам повредена митрална клапа, 4-та степен. Разбрах, че в болница в София се прави интервенция за протезиране на митрални клапи. Въпросът ми е: кой дефинира изискванията за провеждането на тази процедура – НЗОК или самата болница?

Делян Михайлов, гр. Русе

При лекуване по клинична пътека за клапно протезиране НЗОК заплаща активността за интервенции на клапите на сърцето по клинична пътека №116 „ Оперативно лекуване при сърдечни болести в изискванията на екстракорпорално кръвообращение.

Минималноинвазивни сърдечни интервенции при хора над 18 години ”. НЗОК заплаща на изпълнителите на болнична помощ за всички медицински действия, включващи: проучвания, предоперативна подготовка, интервенция, лекуване в болничното заведение с назначение на до два контролни прегледа, наложително записани в епикризата, в границите на 30 дни след изписването, в същото лечебно заведение за болнична помощ.

Извън цената на клиничната пътека НЗОК заплаща за медицински произведения (МИ), прилагани в болничната здравна помощ, в случай че те са включени в така наречен Списък с медицински произведения по групи, които НЗОК заплаща в изискванията на болнична здравна помощ.

Информация за медицинските произведения, прилагани в болничната здравна помощ, е оповестена на уеб страницата на НЗОК. Какво тъкмо здравно произведение ви е належащо, вземат решение експертите от определеното от вас лечебно заведение. 

НЗОК заплаща медицински произведения до цената, посочена в листата. В взаимозависимост от изделието, което ви е належащо, може да има или да няма доплащане от пациента.

Във вашия случай митрални клапи се заплащат от НЗОК – от група 1 и 14, според Спецификацията на медицинските произведения. Медицинските произведения от група 1 се заплащат на 100% на търговците на едро. Медицинските произведения от група 14 се позволяват от комисия в Централно управление на НЗОК за разглеждане на заявки за възнаграждение на МИ, отвън цената на клиничната пътека.

Сумата, която НЗОК заплаща, се превежда на лечебното заведение или на търговец на едро, а не на пациента, откакто вложеното здравно произведение се регистрира по избран ред. Клиничната пътека се регистрира с „ Направление за хоспитализация/лечение по амбулаторни процедури “ (бл. МЗ-НЗОК №7) и „ Формуляр за вложени медицински произведения, цената на които се заплаща от НЗОК отвън цената на клиничната пътека/амбулаторната процедура ”.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР