Стотици тонове ябълки гният обрани, тъй като няма пазар. Преработвателите,

...
Стотици тонове ябълки гният обрани, тъй като няма пазар. Преработвателите,
Коментари Харесай

Стотици тонове ябълки гният в Хасковско

Стотици тонове ябълки гният обрани, защото няма пазар. Преработвателите, които ги желаят, дават едвам по 5 до 10 ст. на кг, което е насмешка с труда ни, алармираха производители, които се тормозят какво да вършат с продукцията си.

100 тона ябълки има Динко Динев от димитровградското село Каснаково. Ще ги мятам, с цел да спася амбалажа, разяснява обстановката той. Фабриките в Раковски и Кричим не купуват, няма къде другаде да разпространявам продукцията, предопределена за преправка. На тържищата цените са 30-40 ст. за кг, на пазарите минават 1 лева, разяснява още той. В неговото състояние са производители от димитровградското село Скобелево и на други места в област Хасково. Стопанин от Радиево дори изкоренил градината си, защото счита за безсмислено да влага средства и труд.

Държавата от години не прави нищо, с цел да поддържа родното произвеждане. Програмите за плодове в учебните заведения не се договарят с производителите, а минават през няколко медиатори. Цената се надува, а производителят губи. Едва 20-26 на 100 от ябълките на пазара са родно произвеждане, разясниха производители. На Запад не употребяват едрите ябълки, защото е ясно, че са напомпани с химикали. Затова те идват тук. Клиентите да избират българското произвеждане, тъй като е качествено, а и значимо за добруването на всички ни, приканиха обезверени производителите.

Стопанската 2018 година е плодородна за реколтата от ябълки у нас. По данни на Министерство на земеделието от 50 180 дка в плододаване, все още са прибрани плодове от 47 498 дка. Средният рандеман е 1155 т/дка, като продукцията е с 30,6% повече по отношение на 2017 година

Свръхпроизводство през стопанската 2018г.

Високият берекет обаче смъкна фрапантно цените на ябълките спрямо предходната година. Отчетеното понижение на годишна база е 29,3%. В началото на ноември 2017 година междинната едрова цена на ябълките е била 1,23 лева за кг, а година по-късно - 0,87 лева Очертава се наклонност за още по-голямо понижение, което единствено за седмица е 8,4%.

В интернет се въртят безчет разгласи за продажба на ябълки, като цените им варират съгласно сорта и качеството от 40 стотинки до 1,30 лева за кг. Борсовите цени се движат от 0.70 лева до 1.70 лева, а в комерсиалната мрежа най-скъпите са 3 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР