Стотици сирийски бежанци пресякоха днес ливанско-сирийската граница през контролнопропускателния пункт

...
Стотици сирийски бежанци пресякоха днес ливанско-сирийската граница през контролнопропускателния пункт
Коментари Харесай

Стотици сирийски бежанци са напуснали Ливан по шосето Бейрут-Дамаск

Стотици сирийски бежанци пресякоха през днешния ден ливанско-сирийската граница през контролнопропускателния пункт "Маснаа ", намиращ се на шосето Бейрут-Дамаск, съобщи ТАСС.
Според известие на телевизия "Ал Ихбария " сирийското държавно управление им е предоставило опция да се върнат в освободените от бунтовниците градове и селища, където се възвръща мирният живот. На границата сирийските жители ще могат при нужда да получат здравна помощ и да създадат на децата си ваксини против полиомиелит.

Сирийците са били докарани на контролно-пропусквателен пункт "Маснаа " от специфични сборни пунктове, основани от министерството на вътрешните работи на Ливан в Бурдж Хамуд, Набатия, Шебаа и долината Бекаа.
Операцията по заминаването на бежанците от Ливан в родината им протича и през контролно-пропусквателен пункт "Земрани " в планинския регион Ерсал (на 90 километра от Бейрут). Там от долината Вади Хмейид, където има няколко палаткови лагера, сирийски фамилии стигнаха до границата със личен превоз и с камиони. Хората бързат да се завърнат в Сирия до настъпването на студовете, когато планинските проходи ще бъдат затрупани от снега.

Според известие на организация "Ал Уатания " в тази част на границата от тази заран в Сирия са влезнали 80 души. По информация на организацията заминаването на сирийците става непринудено в съгласуваност със Службата на висшия комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН). Представители на задачата на ВКБООН се намират на контролно-пропусквателен пункт "Земрани " и наблюдават интервенцията, проведена от ливанските управляващи.

Освен това сирийци са докарани от сборни пунктове в Северен Ливан до контролно-пропусквателен пункт "Дабусия " на границата със сирийската провинция Хомс, откъдето ще се придвижат след това към изоставените от тях градове и селища в Централна Сирия.

Ливанският президент Мишел Аун заяви на 31 октомври в телевизионно послание, че за 10 месеца на 2018 година в Сирия са се завърнали 60 000 души. Според прогнозите към края на годината броят на сирийските бежанци, завърнали се от Ливан в родината си, може да доближи 200 000 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР