Стотици се събраха тази вечер на протест пред парламента, организиран

...
Стотици се събраха тази вечер на протест пред парламента, организиран
Коментари Харесай

Стотици на протест срещу връщането на хартиената бюлетина. Блокираха и входовете на БНТ

Стотици се събраха довечера на митинг пред Народното събрание, проведен от Политическа партия, ДБ и няколко цивилен организации под надпис " За почтени и свободни избори ".

Причината е гласуваното на второ четене от правната комисия връщане на смесената система за гласоподаване, което значи възобновяване на вота и с хартиена бюлетина. С признатите ремонти бяха отстранени електронното гласоподаване и основаният през 2021 година изборен регион " Чужбина ", а броят на нужните заявки за разкриване на секция зад граница беше повишен от 40 на 100. Беше закрит и Обществения съвет към ЦИК, а съставът на самата комисия беше повишен на 25 члена.  

Организаторите на митинга упорстват законопроектът за промени в Изборния кодекс да бъде изтеглен, в случай че президентът не наложи несъгласие.  Според тях ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия са направили “атентат против честните и демократични избори ”. 

" Хартиената коалиция взриви законодателния развой в България. Приеха се небрежно и на мрачно промени без да са съветвани в необятен публичен спор, без да се съблюдава законодателната процедура ”, съобщи пред множеството Надежда Йорданова от Демократична България.

“Много е значимо, че сме много хора. Важно е, че гражданската сила е тук за това ”, сподели и съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

" Българският Мадуро е Борисов, тъй като българският Мадуро - Борисов е избрал тези машини. Не е обикновено да казваш " ние сме и за хартиена бюлетина и за машини, само че да премахнеш Обществения съвет към ЦИК, да премахнеш всичките други неща, да го направиш в средата на нощта ", съобщи още той.

 От спонтанната естрада на стълбите на паметника на Цар Освободител приказваха и водачът на Гражданско придвижване " Боец " Георги Георгиев, някогашният ръководител на предходния парламент Никола Минчев от Политическа партия. На митинга участваха и водачите на Демократична България Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. 

Към 20.00 ч. протестиращите потеглиха на протестно шествие към Орлов мост, а към 21.00 блокираха всички входове на Българска национална телевизия, защото се превдиждаше присъединяване на Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия в " Панорама ". Самият Цонев обаче избра да не се яви онлайн в студиото и се включи в предаването посредством видеовръзка.

Много от протестиращите показаха подготвеност да продължат с изявите на недоволство
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР