Стотици се събраха днес пред паметника на Хаджи Димитър в

...
Стотици се събраха днес пред паметника на Хаджи Димитър в
Коментари Харесай

Стотици почетоха Хаджи Димитър на връх Бузлуджа

Стотици се събраха през днешния ден пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа, с цел да отбележат 155-ата годишнина от гибелта на войводата и неговата чета. Гости на събитието бяха командирът на сухопътните войски Деян Дешков, кметът на Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметове, шефове на културни институти, общественици, родолюбиви жители, предава Българска телеграфна агенция.

Честването стартира със заупокойна молитва, почетен часовой от 61-ва Стрямска механизирана бригада и с поднасяне на венци и цветя, а всички присъстващи уважиха паметта на починалите герои с едноминутно безмълвие. 

В тържественото си слово шефът на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа ” доктор Чавдар Ангелов подсети за именития поход на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и неговото значение за българската история. Сраженията на връх Бузлуджа от юли 1868 година демонстрират един път вечно, че българинът е подготвен да извоюва свободата си с оръжие в ръка. По думите му точно тогава и на този връх се ражда първата българска епопея в новата ни история.

Д-р Ангелов подсети, че през днешния ден се означават и още три годишнини. Навършват се 100 и петдесет години от публикуването за пръв път на Ботевата балада " Хаджи Димитър " на страниците на вестник “Независимост ”. По този мотив присъстващите имаха опция да видят и галерия, проведена взаимно с Националния музей “Христо Ботев ” в Калофер. 

Другото значимо събитие, от което се навършват 140 години, е първият събор, отдаден на Хаджи Димитър и неговите четници, състоял се на 17 юли 1883 година, сподели още доктор Чавдар Ангелов. Организатори са членовете на ученическа тайфа “Искра ” и част от техните преподаватели в тогавашното мъжко класно учебно заведение в Казанлък, а това е първото честване с сходен мащаб в страната, проведено в следосвобожденска България.

Според него това потвърждава, че локалните поданици освен имат отношение към опазването на историческата памет, само че и към организирането на сходни събития, които имат голямо значение за патриотизма на българския народ. Д-р Ангелов добави, че се навършват и 25 години от възобновяване на честванията в памет на Хаджи Димитър и неговата чета, които преди този момент дълги години са се правели дружно със събора на Българската социалистическа партия, който се организира на същото място. 

Д-р Чавдар Ангелов прикани да вземем образец от делата на войводата и на неговите четници и да ги претворим в съответни каузи, тъй като единствено тогава може да се случи нещо положително в страната. По-важното е да извеждаме поучения от историята, от личностите, уповавам се, че патриотизмът, който би трябвало да бъде част от всеки един от нас и да ни води и направлява, ще остане жив и няма да бъде кух, уточни Ангелов. Патриотизмът няма да се нуждае от това да подвигаме пилони и флагове, а всичко патриотично ще претворяваме в каузи, сподели той и добави, че в наши дни виждаме какъв брой е нежен мирът и какъв брой елементарно се губи свободата. 

Участие в програмата на честванията взе казанлъшкият разбъркан хор “Петко Стайнов ” с диригент Младен Станев. Освен обичайните песни, хорът извърши и две изцяло нови творби от сборника “По следите на една забравена ария ”, а самодейността за връщането на творбите към живот е на доктор Чавдар Ангелов и Национален природонаучен музей “Шипка – Бузлуджа ”. 

За поредна година беше показана и възстановката, проведена от Националното сдружение “Традиция ” и районния клуб „ 23-ти пехотен Шипченски полк – Казанлък “, в която се пресъздават събитията, случили се на връх Бузлуджа на 18 юли 1868 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР