Стотици санданчани днес излязоха на мирен протест-шествие, за да бранят

...
Стотици санданчани днес излязоха на мирен протест-шествие, за да бранят
Коментари Харесай

Сандански излезе да брани парк Св. Врач! Кметът Ат. Стоянов поведе шествието

Стотици санданчани през днешния ден излязоха на кротичък протест-шествие, с цел да бранят застрояването на парк " Св. Врач " и да покажат безапелационния си отпор на дейностите на регионалния шеф Стоян Христов, върнал решението за Подробен устройствен план, взето на сесия на Общинския съвет в града.

Категоричен, че връщането на това решение е акт против обществеността и град Сандански отпред на митинга застана кметът на града Атанас Стоянов, който съобщи, че хората имат съображение за митинга си, защото е неприемливо зеления оазис на града да бъде застроен.

Кметът съобщи изрично, че върнатото за ново разглеждане решение за Подробен организационен проект на парк „ Свети Врач “ не е в интерес на парка – неговата отбрана, запазване и съхраняването му като признака на Сандански и монумент на парковото и градинското изкуство.


Преди дни на конференция кметът Стоянов аргументирано показа хронологията на дългогодишния развой за одобрение на Подробен устройствен план на парк „ Свети Врач “, почнал още през 2016 година Установени пропуски, свързани с параметрите на заданието, са наложили взимането на спомагателни решения от Общински съвет – Сандански.

Същевременно, част от дългия развой са множеството съгласувателни документи и процедури, издавани от съответните държавни институции. Срещу върнатото решение се оповестиха и някогашните кметове Тотев и Котев.

Екскметът Кирил Котев изрази позицията си с обстоен пост на страницата си във фейсбук, наричайки ПУП-а Спасителят на парка.

На митинга през днешния ден хората скандираха, че няма да позволен частни апетити да разрушат белодробната амбулатория на Европа, техният парк, в който са израснали генерации и е една от най-големите полезности освен на града, само че и на района и България.

Шествието потегли от площада в града, с развети флагове, протестиращите минаха по основната улица, с цел да стигнат до Езерото в парка. Санданчани са непоколебими в желанията си да стачкуват, до момента в който регионалният шеф не одобри решението на Общински съвет, което ще бъде прегласувано на идната сесия на ОБС.
Петя Колева


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР