Стотици роднини, приятели и колеги се събраха в Кеймбридж на

...
Стотици роднини, приятели и колеги се събраха в Кеймбридж на
Коментари Харесай

Стотици роднини, приятели и колеги се сбогуваха със Стивън Хокинг на погребението му в Кеймбридж

Стотици родственици, другари и сътрудници се събраха в Кеймбридж на погребението на световноизвестния английски астрофизик Стивън Хокинг, предадоха Франс прес и ДПА.
Частната работа в памет на уверения безбожник Хокинг се състоя в църквата " Св. Мария " на Кеймбриджкия университет, напълно близо от колежа " Гонвил енд Кайъс ", където той работи над 50 години.

Около църквата се бяха събрали стотици елементарни жители, които приветстваха идването на ковчега, носен от шестима души от някогашния лицей на Хокинг, затрупан с бели рози и лилии, символизиращи Полярната звезда и Вселената. Камбаната удари 76 пъти, по един за всяка от изживените години на фамозния академик.
Сред към 500-те поканени посетители на церемонията бяха китаристът на " Куин " Брайън Мей и брачната половинка му  - актрисата Анита Добсън, изпълнителният шеф на " СпейсЕкс " Илон Мъск, английският астрофизик Мартин Рийс и артистът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма " Теория за всичко " през 2014 година

Стивън Хокинг умря на 14 март в съня си на 76-годишна възраст. Миналата година той сподели пред Би Би Си, че не е очаквал да доживее 75 години.
На 21 години Хокинг е диагностициран с амиотрофна латерална склероза, нелечимо неврологично заболяване на двигателната система, което го прикова в инвалидна количка и го принуди да употребява синтезатор на речта, с цел да комуникира.

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство наоколо до гроба на Исак Нютон на 15 юни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР