Стотици протестират в Южна Корея срещу плана за изпускане на отпадъчни води от Фукушима

...
Стотици южнокорейски активисти се събраха в центъра на Сеул, за
Коментари Харесай

Стотици южнокорейски активисти се събраха в центъра на Сеул, за да протестират срещу плана на Япония да изпусне пречистена радиоактивна вода от разрушената от цунамито атомна електроцентрала във Фукушима в океана.< /p>

Японският всекидневник Asahi Shimbun съобщи по-рано тази седмица, че страната планира да започне изпускането на водата в океана още в края на август, цитирайки неидентифицирани правителствени източници.

„Ако се изхвърли, радиоактивните вещества, съдържащи се в замърсената вода, в крайна сметка ще унищожат морската екосистема“, каза Чой Кьонгсук от Korea Radiation Watch, активистка група, която организира протеста в събота.

„Ние сме против... защото вярваме, че морето не е само за японското правителство, но за всички нас и за човечеството.“

Стотици протестиращи издигнаха табели с надписи „Запазете вътрешността“ и „Защитете Тихия океан!“ докато пеят песни и слушат организаторите на митинга.

Ядреният регулатор на Япония миналия месец даде одобрение на оператора на централата Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) да започне да изпуска водата, която Япония и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) казаха, че е безопасна, но близките страни се опасяват, че може да замърсят храните.< /p>

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с японския премиер Фумио Кишида и президента на Южна Корея Юн Сук Йол за тристранна среща на върха на 18 август.

„Говори се, че изхвърлянето на замърсена вода е в дневния ред на срещата. Правителствата на Южна Корея, САЩ и Япония трябва да гледат на това като на екологична катастрофа, а не на политически проблем, и да се съгласят да го блокират... за бъдещите поколения,” каза Чой.

Мощно земетресение и цунами през 2011 г. разрушиха охладителните системи на централата във Фукушима, което доведе до стопяване на три реактора и замърсяване на охлаждащата им вода.

TEPCO събира, филтрира и съхранява водата в стотици резервоари, които ще достигнат своя капацитет в началото на 2024 г.

Япония за първи път обяви планове за изхвърляне на пречистената вода в морето през 2018 г., като каза, че водата ще бъде допълнително разредена от морска вода, преди да бъде пусната в внимателно контролиран процес, който ще отнеме десетилетия, за да завърши.

Водата се третира с така наречената система за усъвършенствана обработка на течности (ALPS), която е предназначена да намали количествата на повече от 60 избрани нива на освобождаване на радионуклиди, с изключение на тритий, който според служители е безопасен за хората, ако се консумира в малки суми.

Джуничи Мацумото, корпоративен служител, отговарящ за управлението на пречистените води на TEPCO, обеща на пресконференция миналия месец да извърши внимателно вземане на проби и анализ на водата, за да се увери, че изпускането й се извършва безопасно в съответствие със стандартите на МААЕ.< /p> Източник: Информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР