Стотици полети на Луфтханза отново са отменени. Десетки хиляди пътници

...
Стотици полети на Луфтханза отново са отменени. Десетки хиляди пътници
Коментари Харесай

Закъснял самолет, отменен полет, изчезнал багаж: какви права имат пътуващите


Стотици полети на Луфтханза още веднъж са анулирани. Десетки хиляди пасажери ще би трябвало да търсят различен вид. Тук обясняваме какви права имат пасажерите и на какви компенсации могат да се надяват при проблеми.

За множеството самолетни полети в ЕС важат европейски регулации за правата на пътуващите. Това да търсят правата си пред самолетните компании в няколко случая - например в случай че полет бъде анулиран директно преди посочения час за политане, в случай че са продадени повече билети за него от наличните места или или в случай че дойде с повече от три часа забавяне. Във всеки един от изброените случаи пътниците могат да получат отплата сред 250 и 600 евро.

Размерът на компенсацията зависи от маршрута
Редакцията предлага
В размер на каква сума ще бъде компенсацията се дефинира от дължината на маршрута, по който пасажерът е трябвало да лети. Освен това билетите си остават годни - в случай че от самолетната компания предложат авариен полет и вие решите да го употребявате, няма потребност да купувате нов билет, а същевременно имате право и на компенсацията в цялостен размер. Ако различният полет бъде препоръчан на пасажерите незабавно и дойде най-вече два часа по-късно за къси направления или четири часа по-късно за дълги, самолетната компания има правото да изплати на пасажера единствено 50% от компенсацията.

Авиокомпаниите не са длъжни да изплащат отплата, в случай че полетът е бил анулиран заради изключителни условия, които " не са могли да бъдат избегнати, даже в случай че са били взети всички рационални ограничения ". Такъв би бил казусът, в случай че става дума за непредвидими метеорологични условия. Това обаче не важи, в случай че казусът се дължи на липсата на задоволително кабинен екипаж или дефицит на фрагменти при чекирането. Ако пасажерът изпусне полета си по своя виновност, да вземем за пример тъй като е дошъл на летището прекомерно късно, самолетната компания не е длъжна да му изплаща компенсация.

Помощ в случай на забавено тръгване

Ако заминаването закъснее доста, самолетните компании постоянно са длъжни да окажат помощ на своите пасажери, до момента в който те чакат. Пътниците имат право на два безвъзмездни телефонни диалога и на безвъзмездна храна и питиета " съразмерно на времето на очакване ". Особено при по-горещо време можете да поискате безвъзмездни питиета.

Ако поради закъснението се постанова нощувка, самолетната компания би трябвало да поеме и разноските за хотел, както и за превоза до него.

Искове и против туроператори

Много туристи не резервират полетите си непосредствено от самолетната компания, а в границите на повсеместен пакет с туроператор. В този случай може да се предяви иск за понижаване на общата цена на пътуването. За да е допустимо това, е нужно пасажерът да заяви за проблема и да даде опция за отстраняването му. Малко евентуално е това да се случи при закъснели самолети. Туристите, ползващи пакетни почивки, могат да изберат против кого да подхващат дейности: против туроператора или против самолетната компания. Разбира се, те не могат да получат обезщетения и от двете места.

За да можете дейно да упражните правата си, е целесъобразно да си осигурите доказателства на ранен стадий. Авиокомпаниите не постоянно са изключително кооперативни, когато става въпрос за обезщетяване на пасажерите. Ето за какво е целесъобразно да документирате закъснението или анулацията на полета, да получите удостоверение от самолетната компания, в случай че е належащо, или да размените данните си с други пасажери, с цел да можете да удостоверите по-подробни условия. 

Обезщетения за изгубен или развален багаж

Едно от отговорностите на туроператора или самолетната компания е навременното и безвредно превозване на багажа. Ако даден багаж въобще не дойде, забави се доста или се повреди по време на полета, това нормално е съображение за предявяване на иск против самолетната компания или туроператора. 

В случай на проведено с туроператор пътешестване общата цена на заплатения туристически пакет може да бъде понижена в сходство на времето, което пътуващият е прекарал на дестинацията си без багаж. Подобно е ситуацията и с полетите, закупени непосредствено от самолетна компания, като тогава отговорност носи авиолинията. Ако куфарът не дойде, пътуващите постоянно могат да се снабдят с най-необходимото (дрехи, хигиенични принадлежности) на място и по-късно да начислят разноските.

Пътуващите могат да изискат и обезщетение, в случай че куфарът или неговото наличие са развалени. Обезщетението дава отговор на настоящата стойност, т.е. това, което цената на куфара или неговото наличие. Ако куфарът е липсващ изцяло, това се третира по същия метод. 

Бързата реакция е от значение

За обезщетения като тези въпреки всичко има предел. Според така наречен Монреалско съглашение, оптималното обезщетение се равнява на към 1400 евро на пасажер. Що се отнася до багажа, е от особена значимост бързо да се заяви за загубата на куфара или повредата му - за предпочитане още на летището. Стикерът, който пасажерът получава с номера на багажа му, е доказателство, че куфарът е бил чекиран. Ако има спор за цената на куфара или наличието му, непокътнатите касови бележки биха били от изгода.

Разбира се, не е реалистично да се чака, че пасажерът ще е запазил касовите бележки за всичките си облекла или техника, която е взел със себе си в куфара, само че въпреки всичко може към момента да пази информация за някои от по-скъпите си движимости, които са били в багажа. В случай на щета, иск би трябвало да бъде подаден в границите на най-вече седем дни, а в случай че става дума за загубен багаж, той би трябвало да бъде докладван в границите на 21 дни.

***
Разгледайте и тази наша фотогалерия:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР