Стотици опечалени се наредиха по улиците и положиха цветя близо

...
Стотици опечалени се наредиха по улиците и положиха цветя близо
Коментари Харесай

Стотици опечалени полагат цветя в резиденцията от детството на покойния премиер Ли Къцян в Източен Китай

Стотици опечалени се подредиха по улиците и поставиха цветя покрай резиденцията от детството на някогашния китайски министър председател Ли Къцян, ден след гибелта му от инфаркт

ByZEN SOO Associated Press 28 октомври 2023 година, 7:28 ч. Най-висшият стопански чиновник на Китай в продължение на десетилетие, помагайки на втората по величина стопанска система в света да преодолее провокации като възходящи политически, стопански и военни напрежението със Съединените щати и пандемията COVID-19.

Той беше англоговорящ икономист и произхождаше от потомство политици, обучавани по време на отвореност към демократичните западни хрумвания. Запознат с политиката по време на безредната Културна гражданска война от 1966-76 година, той съумява да влезе в влиятелния Пекински университет, където учи право и стопанска система, по-скоро с помощта на личните си заслуги, в сравнение с посредством политически връзки.

Той беше считан за желан правоприемник на някогашния водач на комунистическата партия Ху Джинтао като президент преди към десетилетие. Но нуждата от балансиране на партийните фракции подтикна управлението да избере Си, наследник на някогашен вицепремиер и водач на партията, като консенсусен претендент.

Двамата в никакъв случай образува нещо сходно на партньорството, което характеризира връзките на Ху с неговия министър председател Уен Цзябао — или на Мао Цзедун със страхотния Джоу Енлай — макар че Ли и Си в никакъв случай не са имали намерено различия по фундаментални въпроси.

Миналия октомври Ли беше изваден от Постоянния комитет на партиен конгрес, макар че беше повече от две години под неофициалната възраст за пенсиониране от 70 години.

Той се отдръпна през март и беше завещан от Ли Цян, другар на Си от дните му в държавното управление на провинцията.

Неговото овакантяване бележи отдалечаване от квалифицираните технократи, които помогнаха да се насочи стопанската система на Китай в интерес на длъжностни лица, известни основно с безспорната си преданост към Си.

___

Изследователят на Associated Press Chen Wanqing в Пекин способства за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР