Стотици изпълниха Рилската Света обител за празника Отчовден. На днешния ден,

...
Стотици изпълниха Рилската Света обител за празника Отчовден.
На днешния ден,
Коментари Харесай

Стотици изпълниха Рилската Света обител


Стотици извършиха Рилската Света обител за празника Отчовден.

На днешния ден, 19 октомври, прочут още като Отчовден или Денят на Отеца, Православната черква чества паметта на преподобни Йоан Рилски Чудотворец или преместването на честните му мощи от Рилската пустиня в гр. Средец.

По традиция ден по-рано, на 18 октомври, в най-големия български ставропигиален манастир беше отслужено и всенощно бдение, оповестява Българска телеграфна агенция. 
   

Светата божествена литургия оглави игуменът на Рилската света обител Адрианополският свещеник Евлогий. " Свети Иван Рилски ни събра още веднъж в Рилската света обител, да вкусим от общата духовна софра, чието начало беше сложено от всенощното бдение ", сподели игуменът на манастира. Той уточни, че светецът събира доста хора на този ден - най-големият му празник. Стотици се поклониха през днешния ден пред светите мощи на създателя на манастира и се причестиха.

" Днес нашият парламент се събира, с цел да реши кой ще ръководи България оттук насетне. Мнозина са тези, които желаят да ръководят, само че малко на брой са тези, които желаят откровено да служат на народа, с цел да има България по-добро бъдеще. Свидетели сме през последната година и половина какъв брой пъти нашето ръководство се сменя и всякога живеем с вяра, че ще се изберат по-добрите, по-достойните. За страдание мъчно се реализира, тъй като забравяме освен думите, написани на входа на нашия парламент, забравяме и апела на преподобния Св. Иван Рилски и неговия завет - да бъдем всички единомислещи и единомислени, в името на положителното ", сподели в проповедта си игуменът на манастира.

След службата беше осъществена и обичайна лития към храма, в спомен на тържествената върволица преди повече от хилядолетие, осъществявана в контраст на еретиците, описаха монаси от Рило-манастирското приятелство. По време на литията с иконата на свети Иван Рилски се обикаля храма и се извършват три ектении - на южната, източната и северната част на манастира, представляващи прошения за здраве, както и за починалите братя от манастира и починалите християни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР