Стотици хора от цялата страна се включиха във възпоменателната церемония

...
Стотици хора от цялата страна се включиха във възпоменателната церемония
Коментари Харесай

Стотици отдадоха почит на Христо Ботев в родния му Калофер, Пловдив също се преклони пред героите

Стотици хора от цялата страна се включиха във възпоменателната гала във връзка 143-та годишнина от гибелта на Христо Ботев в родния му град Калофер. 

По традиция възпоменателното честване започна с изнасяне на знамето на Ботевата чета. С боен обред светинята беше пренесена от едноименния музей до площада.

" Ботев ни е нужен, с цел да буди примирените и задрямали духове, да изостря нашата сензитивност, да издига националното ни достолепие. 143 години след неговата крах той е жив ", съобщи в словото си пред поданици и посетители на Калофер заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

И тази година дребни и огромни макар неприятното време изкачиха всичките 200 стъпала до паметника на революционера, с цел да положат венци и цветя. Паметта на Ботев и на починалите за свободата на България герои беше почетена с минута безмълвие. В словата прозвуча посланието: „ да помним тези, които отдадоха живота си за свободата “.

Великият Христо Ботев бе почетен и в Пловдив. На тържествена гала пред паметника на революционера в Цар-Симеоновата градина слово произнесе писателят Антон Баев.

" Всеки един от нас може да разчита и приказва за Ботев със свои думи, разнообразни – постоянно противоположни, а най-искрени, без подозрение, са думите на децата. Вероятно по тази причина децата приказват с малко думи, тъй като думите минават през сърцата им, към момента. А през сърцата на възрастните най-искрено минава мълчанието. Общото ни замлъкване пред величието на героите може да ни сплоти най-малко в минутите на празненство. Защото: Пораженията си наподобяват, само че всеки героизъм е друг. И величието на думите на Ботев, и величието на подвига му заслужават нашето общо безмълвие. Поклон пред Ботев! ", означи в словото си Антон Баев.

На честването присъстваше Военен духов оркестър, внушителен взвод и венценосци, както и представители на градската администрация, общественици и жители. Венци и цветя сервираха и деца от школата на Ботев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР