Стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в складове в

...
Стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в складове в
Коментари Харесай

Ще изгори ли ЕС стотици хиляди тонове кафе и какао

Стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в хранилища в Европейски Съюз, рискуват да бъдат унищожени като непредвидена последица от закона срещу обезлесяването на блока, който влезе в действие през юни тази година, написа в. " Файненшъл таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Законът има за цел да забрани артикули, в това число кафе, какао, палмово масло и каучук, отгледани в обезлесени региони, да бъдат продавани в Европейски Съюз.

Междуконтиненталната борса (ICE), едно от главните места за търговия с фючърси на кафе и какао, по този начин и Международният търговски център, взаимна организация на Организация на обединените нации и Световната комерсиална организация, към този момент предизвестиха, че кафето и какаото, създадени и съхранявани в Европейски Съюз по време на преходния интервал, който продължава до декември 2024 година, може да се смятат за несъответстващи и би трябвало да бъдат продадени отвън блока или унищожени.

Около 70 % от какаото в света идва от Кот д`Ивоар и Гана, където обезлесяването и детският труд са необятно публикувани.

Най-големите производители на кафе в света са Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия. " Ако излезе на пазара в границите на преходния интервал, това е добре. Но в случай че бъде арестувано и освободено след края на преходната година, може и да не е ", сподели изпълнителният шеф на МТЦ Памела Коук-Хамилтън.

Междуконтиненталната борса предизвести, че объркването по отношение на складираните артикули " ще повлияе на способността на промишлеността да търгува с артикули по безпроблемен метод и да ръководи риска отговорно и дейно ".

Това може да аргументи разстройства, засягащи " цялата верига на доставки от фермера до потребителя ".

Според Междуконтиненталната борса ясните насоки от Брюксел и националните управляващи " ще бъдат сериозна стъпка " за попречване на това.

В документ, очертаващ казуса, борсата написа, че съвсем 200 000 метрични тона какао и 150 000 метрични тона кафе на зърна са били държани в лицензирани от нея хранилища в пристанища в цяла Европа през лятото.

Правилата на Европейски Съюз се преглеждат като решаваща част от водещия екологичен закон на Зелената договорка и имат за цел да попречат на потреблението на блока да нанесе повече вреди на страни отвън неговите граници. Това обаче беше необятно оспорвано от

разрастващите се народи, които настояват, че това прави търговията им със страните от Европейски Съюз скъпа и наказателна.

Регламентът изисква вносителите да дават геолокационни данни за стоките си, с цел да потвърдят, че не идват от региони, наранени от обезлесяването. Стоките ще бъдат проверявани според от това до каква степен страната на генезис се смята за изложена на риск от обезлесяване. Кафето и какаото са изключително наранени, защото

не минават неотложно митническо освобождение при идването си в Европейски Съюз

и могат да прекарат повече от 18 месеца (продължителността на преходния интервал, избран в закона за обезлесяването) в митнически хранилища.

По думите на Матейс де Меер, управител по въпросите на Европейски Съюз в Европейската какаова асоциация, какаовата промишленост разчита на предварителни покупки. " Шоколадовите яйца, употребявани по време на Великден 2025 година, са резултат от настоящите реколти ", изясни той. Ако Европейската комисия и страните членки не изяснят скоро статуса на какаовите зърна, създадени по време на преходния интервал, " има голямо евентуално влияние върху производителите на какао, потребителите в Европейски Съюз и промишлеността ", добави де Меер.

Стойността на " обилни количества ресурси от какао " може да бъде понижена " съвсем до нищо, създавайки хранителни боклуци и заплашвайки достъпа до пазара на Европейски Съюз за над 3 милиона производители на какао ".

Комисията разисква с страните членки намирането на решение за съхраняваните култури, импортирани през преходния интервал.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР