Стотици хиляди севернокорейци може да бъдат изложени на радиоактивни материали,

...
Стотици хиляди севернокорейци може да бъдат изложени на радиоактивни материали,
Коментари Харесай

Предупреждение за радиоактивен риск за водата заради ядрените опити на Северна Корея

Стотици хиляди севернокорейци може да бъдат изложени на радиоактивни материали, намиращи се във водата , предизвестява неправителствена организация , основана в Сеул. Това съставлява риск и за жителите в Китай , Южна Корея и Япония , твърди Работната група за преходно правораздаване. Тя приканва Южна Корея да предложи проби за излагане на радиация на отцепници , които са живели покрай „ NPunggye-ri “ – главният нуклеарен обект на Севера. Изчислено е, че до 540 000 поданици може да са изложени на риск , предава „ BBC “.

Групата, която беше основана в Сеул през 2014 година от деятели и откриватели от Южна Корея, Северна Корея, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Канада, проучва обществено налични данни в последния си отчет . Ядрените специалисти, с които публицисти на „ BBC “ разговоряха, значително са съгласни с опцията за нуклеарно замърсяване, само че споделят, че степента му мъчно може да бъде избрана.

Ядрената радиация може да повреди живите кафези отчасти или изцяло, от време на време води до рак. Както при множеството отрови, рисковете, свързани с радиоактивните материали, зависят от степента на излагане.

За финален път Северна Корея тества нуклеарна бомба през 2017 година – най-мощният от шест теста, извършени в „ Punggye-ri “. Министерството на обединяването, изпълнителен отдел в Южна Корея, насърчаващо обединяването на Корея, спря да тества отцепниците за излагане на радиация през 2019 година 9 от 40-те тествани през 2017 и 2018 година, са посочили „ тревожни равнища “ на генетични аномалии , написа групата в своя отчет.

От Южнокорейското министерство обявиха, че ще обмислят обновяване на тези проби , в случай че севернокорейските отцепници оповестят за здравословни проблеми и изискат здравна помощ. По-специално, Работната група за преходно правораздаване означи приключването на радиоактивни материали в подпочвените води като изключително рисково, като се има поради възходящата наклонност на хората да употребяват подземни води. Данните от преброяването в Северна Корея от 2008 година демонстрират, че 1/6 от семействата в най-северната провинция Северен Хамгионг, където се намира „ Punggye-ri “, употребяват подпочвените води като питейни и за селскотo стопанство .

Този дял евентуално се е нараснал заради хроничния дефицит на електрическа енергия в цялата страна. Електричеството се доставя единствено на ненапълно работно време даже в столицата Пхенян, която постоянно е с приоритет при разпределението на ресурсите.

Програмата за оръжия на Северна Корея се форсира при водача Ким Чен-ун , който през септември 2022 година сподели, че нуклеарните оръжия на страната му към този момент не са предопределени единствено за попречване на война, а също по този начин могат да бъдат употребявани превантивно и нападателно, с цел да завоюва война.

„ Управляващите на Северна Корея се стремят да максимизират интернационалния интерес към нейните нуклеарни качества, като в същото време заобикалят вниманието върху проблемите, свързани с човешките права. Всъщност има наклонност да се преглежда нуклеарният проблем на Северна Корея само от позиция на сигурността “, разясняват създателите на отчета .

„ Много странното е, че Северна Корея продължава да усъвършенства своите проби, с цел да продължи да припомня на света, че има технологията, като политически жест, а не като механически. Останалият свят значително изостави тестванията, тъй като знаят по какъв начин бомбите в действителност работят “, разяснява енергийният публицист на свободна процедура Крис Краг .

Марк Дизендорф , откривател на енергийната политика в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, счита, че високите дози радиация при отцепниците, докладвани от работната група – към 100 пъти над междинната световна стойност на естествения радиационен декор – евентуално ще усилят риска от рак при тези, които са били изложени на проби. Но той сложи под въпрос по какъв начин тези дози са измерени или оценени.

Скот Снайдер , старши помощник по корейските проучвания в Съвета за външни връзки, сподели, че историята на нуклеарните опити по света е начертала „ много поредна връзка сред излагането на радиация и въздействието върху публичното здраве на околните популации “.

„ Не е изненадващо “, че въздействието върху здравето и околната среда ще бъде подценено или ще остане без внимание в Северна Корея, добави той.

От Работната група сигнализират, че прилежащи страни като Южна Корея, Китай и Япония също може да са изложени на риск заради контрабандата и разпространяването на селскостопански и морски артикули , както и на севернокорейски специалитети като борови гъби от региони покрай „ Punggye-ri “. Групата съобщи, че държавните управления на тези страни не вършат задоволително, с цел да предпазят популацията си от тези опасности.

Отбелязва се, че държавното управление на Южна Корея е било подложено на рецензии през 2018 година за раздаването на борови гъби, които тогавашният му президент Мун Дже-ин е получил като подарък от Ким Чен Ун на към 4000 възрастни фамилии – съгласно известията – без да ги тества за радиация.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР