Стотици хиляди медици протестираха в Мадрид в неделния ден заради

...
Стотици хиляди медици протестираха в Мадрид в неделния ден заради
Коментари Харесай

Мощен протест на медици заля улиците на Мадрид

Стотици хиляди медици стачкуваха в Мадрид в неделния ден поради „ унищожаването на системата на публичното опазване на здравето “ от консервативното районно държавно управление, предаде Ройтерс.

Правителството на Мадрид беше обект на многочислени рецензии през последните години, изключително след началото на пандемията Коронавирус през 2020 година, поради незадоволителния личен състав в лечебните заведения и структурите в първичната здравна помощ. Според протестиращите това води до срив на публичните здравни услуги и облагодетелства частните снабдители на здравни услуги.

От обществения здравен бранш не престават да сигнализират за понижени заплати, претоварване и липса на поддръжка от ръководещите.

В неделния ден протестиращите извършиха площад Сибелес в центъра на испанската столица, скандирайки възгласи и развявайки флагове.

Регионалните държавни управления в Испания са виновни за огромна част от бюджета за опазване на здравето като част от децентрализираната политическа система на страната.

Говорител на районното държавно управление на Мадрид уточни, че броят на хората, които са излезли по улиците на столицата, е 250 000, до момента в който уредниците настояват, че са близо 1 милион.

Исабел Диаз Аюсо, началник на районното държавно управление на Мадрид, отхвърля обвиняването, че нейната администрация ликвидира публичните здравни услуги в интерес на частния бранш.

„ Ние всички имаме вяра в публичното здраве “, написа тя в Туитър.

Освен в Мадрид, хиляди медици стачкуваха в Сантяго де Компостела, в Северозападна Испания, с апел за опазване на системата на публичното опазване на здравето. Според полицията 20 000 протестиращи са били по улицата на града в символ на противоречие с политиката в опазването на здравето. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР